Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία ένας νέος νόμος που θα έρθει προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, και ο οποίος θεωρείται φίμωση του Τύπου.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών και την προβολή βίντεο σε οποιοδήποτε μέσο, τα οποία ταυτοποιούν αστυνομικούς που ασκούν βία κατά πολιτών. Τα περιστατικά όπου καταγγέλλεται η χρήση βίας από την αστυνομία έχουν αυξηθεί στη χώρα.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου. Σαράντα ενώσεις έχουν ζητήσει την αλλαγή του νομοσχεδίου.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα χρόνο και πρόστιμο 45.000 ευρώ «για τη διακίνηση με οποιονδήποτε τρόπο, της εικόνας του προσώπου ή άλλου σημείου του σώματος με το οποίο αναγνωρίζονται οι εικονιζόμενοι αστυνομικοί στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, με πρόθεση να βλάψουν τους εικονιζόμενους».
Αν περάσει ο νόμος, θα δυσκολέψει τη δημοσιογραφική κάλυψη, π.χ. μιας βίαιης διαδήλωσης, από φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες, και οι δημοσιογραφικές ενώσεις ανησυχούν ότι θα οδηγήσει σε έρευνες της αστυνομίας στα γραφεία και τα σπίτια των δημοσιογράφων, αναζητώντας πειστήρια, στα email τους και τους λογαριασμούς τους στα social media, ότι είχαν την πρόθεση να βλάψουν τους αστυνομικούς.
Οπως αναφέρει ο Guardian, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι η πρόθεση είναι ένα λεπτό σημείο και ανοιχτό σε ερμηνείες.
«Μία ανάρτηση εναντίον της αστυνομίας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς ή ένα email θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δημοσιογράφων. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσουν το δικαστήριο και αν τους πείσει ότι υπήρχε πρόθεση να βλάψουν τους αστυνομικούς», αναφέρει η οργάνωση.
Η ένωση έχει ζητήσει ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι ο νόμος δεν θα δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να συλλαμβάνει δημοσιογράφους την ώρα που θα φωτογραφίζουν και θα τραβούν βίντεο ή να σταματά ΜΜΕ από τη δημοσίευση και προβολή τους.
Η νομοθεσία εμπεριέχει κινδύνους για την ελευθερία της πληροφόρησης και την ιδιωτικότητα, προειδοποιεί η Κλερ Εντόν, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τελευταία, στη Γαλλία, έρχονται στο φως πολλά περιστατικά στα οποία αναφέρεται αστυνομική βία, όπως ο θάνατος από ασφυξία του διανομέα Σεντρίκ Σουβιά, που είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει επτά φορές στους αστυνομικούς που πατούσαν πάνω του, θυμίζοντας την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.
Οι γάλλοι αστυνομικοί δέχονται επικρίσεις για εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση βίας κατά διαδηλωτών, με μεταξύ άλλων, πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και χημικά.