Ενας διασώστης απλώνει το χέρι του στην μπελούγκα μέσα από το δίχτυ | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Γαλλία: Δεν τα κατάφερε η μπελούγκα που απομάκρυναν με γερανό από τον Σηκουάνα

Μετά από πολύωρη επιχείρηση, ομάδα ειδικών έβγαλε τη λευκή φάλαινα από τον ποταμό, όπου είχε παγιδευτεί για μία εβδομάδα και της πρόσφερε ιατρική βοήθεια, καθώς η υγεία της ήταν σε κακή κατάσταση και προχώρησαν σε ευθανασία
Protagon Team

Οι ειδικοί προχώρησαν σε ευθανασία της λευκής φάλαινας μπελούγκα, στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσής της, καθώς η κατάσταση της υγείας της ήταν κακή.

Η μπελούγκα, που συνήθως ζει στην Αρκτική, είχε χάσει τον δρόμο της και είχε βρεθεί παγιδευμένη στον Σηκουάνα για μία εβδομάδα.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φάλαινα βγήκε από τα νερά του ποταμού, όπου είχε σταματήσει σε υδατοφράκτη και δεν μπορούσε να αλλάξει πορεία, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν της βόρειας Γαλλίας. Η κατάσταση της υγείας της είχε κριθεί πολύ ανησυχητική από τους ειδικούς.

Επειτα από έξι ώρες προσπάθειας, που ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το κήτος βάρους σχεδόν 800 κιλών, υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου 10 κτηνίατροι με λευκές στολές.

Στη συνέχεια, η μπελούγκα, ένα μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά και η παρουσία του στον Σηκουάνα ήταν επικίνδυνη για την ίδια, τοποθετήθηκε σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο, άνετο για αυτήν, υλικό».

Η φάλαινα διακρίνεται στον Σηκουάνα, πίσω από τον υδατοφράκτη – REUTERS/Benoit Tessier

Ομως, καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Ουιστρεάμ, οι ειδικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ευθανασία.

«Παρά τη χωρίς προηγούμενο προσπάθεια διάσωσης της μπελούγκα, σας ανακοινώνουμε με θλίψη τον θάνατο του κήτους», ανακοίνωσε στο Twitter η νομαρχία του Καλβαντός.

«Παρά τα τεχνικά και επιμελητειακά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η κατάσταση του κήτους επιδεινώθηκε δυστυχώς στη διάρκεια του ταξιδιού», εξήγησε η νομαρχία. «Η κτηνιατρική εμπειρογνωμοσύνη αποκάλυψε την κατάσταση μεγάλης αδυναμίας και την αδύναμη αναπνευστική λειτουργία της μπελούγκα. Ελήφθη ως εκ τούτου η απόφαση, από κοινού με τους κτηνιάτρους, της ευθανασίας».

Στο Twitter, η κτηνίατρος της υπηρεσίας διάσωσης, Φλοράνς Ολιβέ-Κουρτουά, εξήγησε πως, «στη διάρκεια του ταξιδιού, οι κτηνίατροι διαπίστωσαν μια υποβάθμιση (…) των αναπνευστικών λειτουργιών» της φάλαινας, μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους περίπου 800 κιλών.

«Διαπιστώσαμε πως το ζώο είχε ανοξία (μια μείωση της ποσότητας οξυγόνου), άρα έπαιρνε ανεπαρκή ποσότητα αέρα, και ως εκ τούτου ήταν προφανές ότι αυτό το ζώο υπέφερε», συνέχισε.

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν καλό να την ελευθερώσουμε και άρα έπρεπε να προχωρήσουμε στην ευθανασία της», πρόσθεσε.

Ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ είχε ετοιμαστεί για την υποδοχή της φάλαινας, όπου θα έμενε για τρεις ημέρες, ώστε να «οργανώσουμε την επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας της», είπε η Ιζαμπέλ Ντορλιά-Πουζέ, γενική γραμματέας της νομαρχίας Ερ, στην οποία υπάγεται διοικητικά η Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν.

Το κήτος, που εντοπίστηκε στις 2 Αυγούστου στον Σηκουάνα, παρέμενε από την Παρασκευή στο ίδιο σημείο, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.

Η φάλαινα σηκώθηκε από τα νερά του ποταμού μέσα σε δίχτυ, πριν εναποτεθεί σε μαούνα, όπου της προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια – REUTERS/Benoit Tessier

Η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι ήταν«ασυνήθιστη», ήταν επικίνδυνη για την μπελούγκα, ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες, σημείωσε η Ιζαμπέλ Μπρασέρ του ενυδρείου Marineland στην Αντίμπ. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο Ουιστρεάμ, είχε προειδοποιήσει η ίδια.