Την ώρα που πρώτοι οι Αμερικανοί και στη συνέχεια οι Βρετανοί, προειδοποιούσαν την Ευρώπη από τον Οκτώβριο ακόμα, ότι οι Ρώσοι θα εισβάλουν στην Ουκρανία, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες αγρόν αγόραζαν…
Η υπηρεσία στρατιωτικής αντικατασκοπείας (DRM) επέμενε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά τα γεγονότα την διέψευσαν κατηγορηματικά.
Τώρα ήρθε η ώρα της τιμωρίας των υπευθύνων και συγκεκριμένα του επικεφαλής της στρατηγού Ερίκ Βιντό, που διηύθυνε την υπηρεσία από το περασμένο καλοκαίρι και απέτυχε να αξιολογήσει σωστά τα στοιχεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο L’Opinion, εσωτερική έρευνα του γαλλικού υπουργείου Αμυνας διαπίστωσε ελλιπείς ενημερώσεις από τον στρατηγό και αποτυχία στη διαχείριση της κατάστασης.
Μία πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου από τις ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσε ότι ο 55χρονος Βιντό απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.
Οι εκτιμήσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία. Βάσει αυτών, ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχιζε την πολιτική διπλωματίας, συναντώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, σημειώνει ο Guardian, καθώς ο Μακρόν απέφευγε να κηρύξει την υποψηφιότητά του για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές εκείνη την περίοδο και είχε επικεντρωθεί στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως παγκόσμιος ηγέτης.
Στις αρχές Μαρτίου, ο γάλλος στρατηγός Τιερί Μπουρκάρ, παραδέχθηκε ότι η Γαλλία είχε διαφορετική άποψη από τις ΗΠΑ σχετικά με το τι θα συνέβαινε στην Ουκρανία, πριν τη ρωσική εισβολή. «Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν και είχαν δίκιο. Οι δικές μας υπηρεσίες θεώρησαν ότι επειδή η εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τεράστιο κόστος, οι Ρώσοι θα προτιμούσαν άλλες εναλλακτικές για να πετύχουν τον στόχο τους», είπε.
Τότε μάλιστα, ο Λευκός Οίκος είχε αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική δεκαετιών και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών του, που έδειχναν ότι ο Πούτιν θα εισβάλει.
Ο Αλεξάντρ Παπαεμανουήλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι και ειδικός στην αντικατασκοπεία, είπε ότι δεν απέτυχε μόνο η DRM στην αξιολόγηση της κατάστασης, αλλά και άλλες γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE).
Ο ίδιος εκτιμά ότι η αποπομπή του Βιντό είναι προειδοποίηση προς ολόκληρη την γαλλική κοινότητα αντικατασκοπείας από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη Le Monde, η αποτυχία των γαλλικών υπηρεσιών καταδεικνύει τη διαφορά τους από τις αμερικανικές και τις βρετανικές, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους πολύ υψηλότερους προϋπολογισμούς, ενώ η νομοθεσία των χωρών αυτών τους δίνει περισσότερες δυνατότητες παρακολούθησης.