Το κοντό μαλλί της νικήτριας των γαλλικών καλλιστείων, Ιβ Ζιλ, βρέθηκε στο προσκήνιο των αντιδράσεων | Instagram/Miss France
Επικαιρότητα

Γαλλία: Αντιδράσεις για την κοντοκουρεμένη εστεμμένη των καλλιστείων

Το κοινό δεν ψήφισε την Ιβ Ζιλ στον διαγωνισμό ομορφιάς και κατηγορεί την εξ ολοκλήρου γυναικεία κριτική επιτροπή ότι υπέκυψε στα «woke» πρότυπα υπεράσπισης της διαφορετικότητας
Protagon Team

Η επιλογή μιας Μις Γαλλία με κοντά μαλλιά και μέτριες καμπύλες έχει προκαλέσει κατακραυγή από τους παραδοσιακούς οπαδούς των καλλιστείων, που ισχυρίζονται ότι οι κριτές αψήφισαν τους κανόνες του διαγωνισμού για τη γυναικεία ομορφιά, αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με παράπονα, καθώς οι κριτές παρέκαμψαν τη δημόσια ψηφοφορία, για να στέψουν την Ιβ Ζιλ, μια 20χρονη μαθηματικό από το Κεντίπρ (κοντά στη Δουνκέρκη) στον τελικό του δημοφιλούς ετήσιου διαγωνισμού, τον οποίο παρακολούθησαν επτά εκατομμύρια θεατές.

Το κοινό, του οποίου η ψήφος μετρούσε για το 50% της τελικής απόφασης, έθεσε τη Μις Γουιάνα και τη Μις Γουαδελούπη μπροστά από τη Ζιλ, και οι επικριτές της απόφασης ισχυρίζονται ότι η κριτική επιτροπή, η σύνθεση της οποίας ήταν αποκλειστικά γυναικεία, υποκινήθηκε από μια «woke» επιθυμία για διαφορετικότητα. Οι προηγούμενες νικήτριες των καλλιστείων ήταν συνήθως ψηλές, με μακριά, λαμπερά μαλλιά και πληθωρικές καμπύλες.

Καμία κοντοκουρεμένη κοπέλα δεν είχε φτάσει ποτέ στον τελικό του ηλικίας 103 ετών διαγωνισμού. Τα οργισμένα σχόλια στο Twitter/X περιλάμβαναν επικρίσεις του τύπου «δεν μοιάζει σε τίποτα με Μις Γαλλία» και «δεν μας ενδιαφέρει το κούρεμά της, αλλά το ανδρόγυνο σώμα της είναι προφανές ότι εξυπηρετεί το κίνημα woke».

Το κίνημα «woke» είναι μια κοινωνική τάση της αγγλοσαξονικής Αριστεράς, που δίνει έμφαση σε αυτό που πριν από 30 χρόνια ονομαζόταν «πολιτική ορθότητα». Απορρίπτει αφοριστικά οποιαδήποτε κίνηση ή αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβλητική για το ανθρώπινο σώμα, τη σεξουαλική αυτοδιάθεση, τον φυλετικό αυτοπροσδιορισμό και τις προοδευτικές πολιτικές πεποιθήσεις. Τα πιο επώνυμα θύματά του είναι οι αθυρόστομοι κωμικοί στις ΗΠΑ.

Ο Ζαν-Μαρκ Μοραντινί, ένας ραδιοτηλεοπτικός αστέρας στη Γαλλία, με πολλούς διαδικτυακούς ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι η Ζιλ έχει «επικριθεί βίαια για την απουσία καμπυλών στο σώμα της, για το πόσο λεπτή είναι και για τα κοντά μαλλιά της».

Η Ζιλ επέλεξε το ανδρόγυνο λουκ της ως «δήλωση» κατά του body shaming (Instagram/zevegillesoff)

Ερωτηθείσα για το ανδρικό κούρεμά της, η Ζιλ απαντά: «Κανείς δεν θα έπρεπε να σου υπαγορεύει ποιος είσαι. Εχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμορφες Μις, με μακριά μαλλιά, αλλά εγώ επέλεξα αυτό το ανδρόγυνο, πιο αρρενωπό λουκ, με τα κοντά μαλλιά. Ηθελα να μιλήσω για το body shaming [σωματικό ντρόπιασμα] που πρέπει να ανεχόμαστε κάθε μέρα. Ολες μας έχουμε τις ατέλειές μας».

Οταν η εμφάνισή της προκάλεσε επικρίσεις πριν από τον τελικό, η Ζιλ είπε ότι ήθελε να δώσει το παράδειγμα. «Δεν ήθελα πια να μοιάζω με μικρό κορίτσι» είπε. «Αλλά δεν είμαι καθόλου αγοροκόριτσο. Νιώθω γυναίκα». Ο πατέρας της κατάγεται από τη βόρεια Γαλλία και η μητέρα της από τη Ρεουνιόν, ένα νησί στον Ινδικό Ωκεανό, υπερπόντια γαλλική κτήση.

Οι διοργανωτές χαιρέτησαν την επιλογή της Ζιλ ως μια νίκη για το είδος της διαφορετικότητας για το οποίο αγωνίζεται ο διαγωνισμός ομορφιάς, που αντιμετωπίζει φεμινιστικές επιθέσεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Πέρυσι απέρριψε κανόνες που απαιτούσαν οι υποψήφιες να μην είναι άνω των 24 ετών, να είναι άγαμες και να να μην είναι μητέρες. Ανοιξαν επίσης τον διαγωνισμό και στις τρανς.

Για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό «Μις Γαλλία», ωστόσο, μια διαγωνιζόμενη πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1.73. Κατά τη διάρκεια του 12μηνου του τίτλου τους οι νικήτριες πρέπει επίσης να δεσμευτούν ότι δεν θα παχύνουν, δεν θα αλλάξουν χτένισμα και δεν θα κάνουν τατουάζ ή τρυπήματα. Ο διαγωνισμός έχει ξεπεράσει χρόνιες εκστρατείες εναντίον του, δρομολογώντας σταδιακές μεταρρυθμίσεις και εμφανιζόμενος ως φεμινιστικός και «ενδυναμωτικός» για τις γυναίκες.

Οι υποψήφιες είναι συνήθως φοιτήτριες ή απόφοιτες και οφείλουν να διαθέτουν ικανότητες δημόσιου ομιλητή. Εξακολουθούν όμως να παρελαύνουν στη σκηνή με μαγιό, και κρίνονται κυρίως για την εμφάνισή τους και τις παραδοσιακά γυναικείες χάρες τους.

Δεν υπήρξε κανένα σημάδι μποϊκοτάζ στον φετινό διαγωνισμό, παρά τις καταγγελίες από φεμινιστικές ομάδες ότι τα καλλιστεία για τη «Μις Γαλλία» παραμένουν «ακόμη σεξιστικά στον τρόπο που ταξινομούν τις γυναίκες σύμφωνα με κριτήρια ομορφιάς».

Την περασμένη εβδομάδα, γάλλοι δικαστές διέταξαν την εταιρεία παραγωγής του διαγωνισμού, Endemol, και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της, TF1, να καταβάλουν αποζημίωση σε δύο πρώην φιναλίστ του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Γαλλία», γιατί έδειξαν το στήθος των κοριτσιών στον τηλεοπτικό αέρα.