Δεξαμενόπλοιο LNG κατά τον κατάπλου στο λίμανι του Τόκιο στην Ιαπωνία - οι ρότες πλέον άλλαξαν και όλο και περισσότερα αμερικανικά τάνκερ κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια | REUTERS/Issei Kato/File Photo
Επικαιρότητα

Φυσικό αέριο: Τα αμερικανικά τάνκερ «σώζουν» την Ευρώπη;

Από την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες δεξαμενόπλοια με αμερικανικό LNG έχουν αλλάξει ρότα και κατευθύνονται πλέον στα λιμάνια ευρωπαϊκών χωρών, προσφέροντας ουσιαστικά βαθιά «ανάσα» στη Γηραιά Ηπειρο που δοκιμάζεται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης
Protagon Team

«Οι γιάνκηδες θα σώσουν την Ευρώπη;»

Αυτός θα μπορούσε να είναι τίτλος για την αλλαγή ρότας όλο και περισσότερων αμερικακικών τάνκερ με υγροποιημένο φυσικό αέριο, που αντί για την Κίνα, κατευθύνονται εδώ και ημέρες σε λιμάνια της γηραιάς ηπείρου. Η κινητοποίηση αυτή των τάνκερ που μεταφέρουν αμερικανικό υγροποιημένο αέριο στην Ευρώπη, έχει ήδη οδηγήσει σε σταθερή αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που υποχώρησαν για έκτη ημέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Το πτωτικό αυτό σερί στις τιμές του φυσικού αερίου έχει αμβλύνει τις ανησυχίες σε αγορές και επενδυτές αναφορικά με την προμήθεια αερίου και την ενεργειακή επάρκεια εν γένει στην Ευρώπη.

Από την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες τάνκερ που μεταφέρουν αμερικανικό LNG έχουν αλλάξει ρότα με προορισμό λιμάνια ευρωπαϊκών χωρών, προσφέροντας ουσιαστικά βαθιά «ανάσα» στην Ευρώπη της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός των αμερικανικών δεξαμενόπλοιων που κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά ένα τρίτο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι λογικό, λέει ο Τζέιμς Χάκστιπ στην Τelegraph, δεδομένου ότι το ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι στην Ασία.

Η άφιξη των αμερικανικών τάνκερ ενισχύει τις ελπίδες ότι η νέες προμήθειες φυσικού αερίου θα αμβλύνουν την ενεργειακή κρίση στη γηραιά ήπειρο, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, που από το ύψος-ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, καταγράφουν σταθερή αποκλιμάκωση.

Στην Ολλανδία για παράδειγμα, το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα έφτασε να διαπραγματεύεται την Τρίτη στα 96,22 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση για πέμπτη συνεχή ημέρα, ενώ στη Βρετανία, οι τιμές υποχώρησαν έως και 12% στις 235 πένες ανά θερμική μονάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Δεκεμβρίου.