Πιλοτικό πρόγραμμα για «δωμάτια αγάπης» στο προάυλιο των φυλακών της Πάδοβα. | pixabay/Henryk Niestrój
Επικαιρότητα

Φυλακές Πάδοβα: Δωμάτια συνεύρεσης ζευγαριών

Ιδιωτικοί χώροι για συνομιλίες -και όχι μόνο- των κρατουμένων με τους συντρόφους τους, βάσει πιλοτικού προγράμματος που εξετάζεται να εφαρμοσθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της ιταλικής πόλης - Φρένο προσπαθεί να βάλει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης
Protagon Team

Η Πάδοβα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ιταλία, όπου θα δημιουργηθούν ειδικά «δωμάτια» για ζευγάρια στη φυλακή Due Palazzi. Οι κρατούμενοι θα μπορούν να συνευρεθούν με τους συντρόφους τους, με βάση πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί στην περιφέρεια Βένετο. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα επέκτασης των τηλεφωνικών κλήσεων των κρατουμέων.

Ιδιωτικοί χώροι πρόκειται να δημιουργηθούν σε κοντέινερ, στον κήπο του σωφρονιστικού ιδρύματος, όπου τα ζευγάρια θα μπορούν να βρεθούν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα για λίγες στιγμές οικειότητας, αναφέρει το The Limited Times.

Το σημείο καμπής ήταν η απόφαση 10 του 2024 του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που καθόρισε ως παράνομη την απαγόρευση στενών συνομιλιών μεταξύ κρατουμένων και μελών της οικογένειας.

Περισσότερα τηλεφωνήματα

Εκτός από τα «δωμάτια αγάπης», στη φυλακή Due Palazzi εξετάζεται και η δυνατότητα επέκτασης των τηλεφωνικών κλήσεων των κρατουμένων.

«Αυτή την επανάσταση την περιμέναμε 25 χρόνια και επιτέλους φαίνεται ότι έφτασε η ώρα», σχολιάζει η Ορνέλα Φάβερο, διευθύντρια του περιοδικού Ristretti Orizzonti (Περιορισμένοι Ορίζοντες) το οποίο εκδίδεται με συντάκτες κάποιους από τους κρατούμενους των φυλακών της Πάδοβας.

Ακόμη και ο διευθυντής της φυλακής δήλωσε υπέρ του έργου.

Ο ιταλός υφυπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Οστελάρι, όμως, δήλωσε ότι «δεν έχει δοθεί κάποια ειδική άδεια που να αφορά το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα» και ότι «μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα συγκροτηθεί επιτροπή με στόχο την εμβάθυνση του θέματος». «Η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο και στη συνέχεια από τις κατά τόπους φυλακές», ξεκαθάρισε ο Οστελάρι.