O Μπαράκ Ομπάμα κατεβαίνοντας τα σκαλιά. Η καλλιτεχνική όψη ενός πλανητάρχη | Pete Souza
Επικαιρότητα

Φωτογραφίζοντας τον πλανητάρχη

Ο προσωπικός φωτογράφος του Μπαράκ Ομπάμα μάζεψε τις καλύτερες φωτογραφίες που τράβηξε μέσα στη χρονιά και τις παρουσίασε – Η καλλιτεχνική όψη του Λευκού Οίκου και της πολιτικής κατάστασης
Protagon Team

Ακολουθώντας τον Μπαράκ Ομπάμα. Πολλές φορές μπορεί να είναι κουραστικό – το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ είναι τόσο γεμάτο που η λέξη «ξεκούραση» είναι απαγορευμένη. Κάποιες φορές μπορεί να αποδειχθεί και… επικίνδυνο σπορ. Γίνεται να είσαι κοντά στον Νο1 στόχο των απανταχού τρομοκρατών και να νομίζεις ότι κάνεις υγιεινό περίπατο σε δάσος;

Να, όμως, που μπορεί να αποτελέσει και πηγή έμπνευσης για να βγουν ωραία καλλιτεχνήματα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια χαλαρή στιγμή

Ο προσωπικός φωτογράφος του Μπαράκ Ομπάμα, Πέτε Σούζα, έχει αποδεχθεί την πρόκληση να ακολουθεί κατά πόδας τον πρόεδρο των ΗΠΑ και να καταγράφει με την κάμερά του τις επαγγελματικές επαφές του. Κάπου εκεί μπήκε μέσα του το «μικρόβιο» της καλλιτεχνικής αποτύπωσης όλων αυτών των καθημερινών ασχολιών του Μπαράκ Ομπάμα και του έδωσε το έναυσμα να καταγράψει, εν είδει ημερολογίου, την… άλλη ζωή στον Λευκό Οίκο.

Ενα από τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τον Μπαράκ Ομπάμα από χώρα σε χώρα

Ο Σούζα ανέβαζε από την αρχή της χρονιάς τέτοιου είδους φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram (Instagram @PeteSouza) και τώρα που φεύγει η χρονιά αποφάσισε να τις μαζέψει όλες αυτές και να φτιάξει ένα σύνολο από τις καλύτερες. Δεν πρωταγωνιστεί σε όλες ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά το σκηνικό είναι πάντα το ίδιο: ο Λευκός Οίκος, οι χρυσοποίκιλτοι διάδρομοι, τα ταξίδια, η αίσθηση της ισχύος και της πολιτικής ανωτερότητας και κάποιες φορές ένα κλείσιμο του ματιού στην καθημερινότητα που περνάει έξω από ένα παράθυρο και η οποία δεν ενδιαφέρεται για επίσημα γεύματα, βαθυστόχαστες ομιλίες ή σχοινοτενείς αναλύσεις.

Ο πρόεδρος και η σκιά του

Το επίσης ενδιαφέρον αυτής της συλλογής είναι ότι ο Σούζα δέχεται καθημερινά το ανάλογο feedback από τους ακόλουθούς του – και δεν είναι λίγοι. Αντιθέτως, οι πιο ψαγμένοι και ειδικά εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία τον ρωτούν τι είδους φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιεί. Η απάντησή που δίνει αφήνει πολύ κόσμο έκπληκτο: χρησιμοποιεί ένα iPhone για τις ανάγκες αυτών των φωτογραφιών. Τόσο απλά.