H φωτογράφος Μαρίνα Βιταλόνιε χρησιμοποίησε μια παραδοσιακή φωτογραφική τεχνική για να αποτυπώσει οπτικά τον μολυσμένο αέρα του Λονδίνου. Η Βιταλόνιε συνεργάστηκε με επιστήμονες του Δικτύου Ποιότητας Αέρα του Λονδίνου, που αποτελεί τμήμα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι της έδωσαν πρόσβαση σε δείγματα του μολυσμένου αέρα από διάφορες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας.
H καλλιτέχνης τοποθέτησε τα δείγματα του μολυσμένου αέρα σε μια χάρτινη ταινία και χρησιμοποίησε μια συσκευή BAM (beta-attenuation-monitoring) η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα μέσω της απορρόφησης της ακτινοβολίας βήτα ενώ παράλληλα κατέγραφε εικόνες μέσα από μικροσκόπιο. Χρησιμοποίησε μετά μια μέθοδο φασματοσκοπίας (Raman) για να μεγεθύνει ψηφιακά την ένταση και το μήκος κύματος του φωτός των μορίων του αέρα και στην συνέχεια εφήρμοσε μια μέθοδο εκτύπωσης κυανοτυπίας για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Οι εικόνες που δημιούργησε αποτυπώνουν την ατμοσφαιρική μόλυνση με ένα μοναδικό τρόπο. Οι εικόνες θυμίζουν αυτές που στέλνουν τα διαστημόπλοια από τους πλανήτες και τους δορυφόρους που επισκέπτονται στο ηλιακό μας σύστημα.
«Επέλεξα αυτή την τεχνική επειδή επιτρέπει στον Ηλιο να αποκαλύψει τα τοξικά σωματίδια πάνω στο χαρτί και να γίνουν μέρος της εκτύπωσης. Σε αισθητικό επίπεδο ο κυανο-μπλε τόνος των κυανοτυπιών μου θυμίζει τον καθαρό από νέφη ουρανό σε σχέση με τον γκριο νεφώδη ουρανό που έχουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε την ατμοσφαιρική μόλυνση. Στόχος μου ήταν να κάνω το αόρατο ορατό και να αναδείξω το πρόβλημα με ένα νέο τρόπο» δήλωσε η Βιταλόνιε στο BBC.
Το Δίκτυο Ποιότητας Αέρα του Λονδίνου κάνει περισσότερες από 70 εκατ. μετρήσεις μόλυνσης του αέρα στην νοτιοανατολική Αγγλία. «Είναι μια πραγματική πρόκληση να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για την πιο αόρατη απειλή για την δημόσια υγεία, την μόλυνση του αέρα. Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση δείχνει ότι η κίνηση στους δρόμους βρίσκεται πλέον σε επίπεδα προ πανδημίας αφού πολλοί συνεχίζουν να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποιούν τα ατυοκίνητα τους. Το ίδιο συμβαίνει και στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αποδεικνύεται ότι η τηλεργασία δεν βοηθά στο πρόβλημα της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Όμως η ανάδειξη του ζητήματος στην κοινή γνώμη μέσω καλλιτεχνικών δράσεων όπως αυτό της Μαρίνα συ συνδυασμό με την παρουσίαση αποδείξεων για την μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποια δραστηριοποίηση στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις. Για αυτόν τον λόγο είμαστε ευτυχείς να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες όπως η Μαρίνα Βιταλόνιε» δηλώνει ο καθηγητής Φρανκ Κέλι.
Οι εικόνες της Βιταλόνιε παρουσιάζονται στην έκθεση «What On Earth» που θα είναι ανοικτή στο κοινό στο Λονδίνο μέχρι τις 25 Ιουλίου