Εκδηλώθηκαν 32 νέες δασικές πυρκαγιές την Πέμπτη | REUTERS/Alexandros Avramidis
Επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στον Εβρο για 13η νύχτα – Σε «ετοιμότητα» το Σουφλί

Προειδοποιητικό μήνυμα του «112» εστάλη στους κατοίκους του Σουφλίου, ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της φωτιάς. Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 68 εστίες σε όλη την επικράτεια
Protagon Team

Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνέχιζαν να επιχειρούν την Πέμπτη, για 13η ημέρα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στον Εβρο, όπου δυνατοί νοτιοδυτικοί άνεμοι ενίσχυαν διαρκώς το μεγάλο μέτωπο.

Λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, μάλιστα, προειδοποιητικό μήνυμα του «112» εστάλη στους κατοίκους του Σουφλίου ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Αντίστοιχο μήνυμα είχε σταλεί στην ίδια περιοχή και την Τετάρτη.

Σημειώνεται οτι στο δυσκολότερο μέτωπο, ανάμεσα στα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ, επιχειρούσαν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, μετέδωσε νωρίτερα το απόγευμα η ΕΡΤ. Κατά την ίδια πηγή, προβληματισμό προκάλεσε στους πυροσβέστες το γεγονός ότι πάνω από την πυρκαγιά που μαίνεται κοντά στους εν λόγω οικισμούς έχει δημιουργηθεί μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία εμποδίζει το πυροσβεστικό έργο των εναέριων μέσων.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε πως η επιχείρηση καθίσταται δυσκολότερη και λόγω των καιρικών συνθηκών. «Οι (μετεωρολογικές) προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Τουναντίον μάλιστα. Την Κυριακή προς Δευτέρα θα έχουμε πολύ μεγάλη ένταση ανέμων. Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μέτωπα σε Πάρνηθα, Φάρσαλα, Κιλκίς, Μεσσηνία και Ηλεία

Σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Πυροσβεστική κάθε απόγευμα, το τελευταίο 24ωρο οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 68 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 32 δασικές πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου (18:07):

Επιπλέον, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρείχαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία και Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρείχαν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

«Για αύριο Παρασκευή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις» ενημέρωσε εξάλλου η Πυροσβεστική.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κάλεσε, τέλος, «όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».