Μέσω του προγράμματος «Απόλλων», το οποίο αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλυφθεί σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών των αγροτών.
Τη σχετική εξαγγελία θα κάνει ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica που ανοίγει την Πέμπτη τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη.
Στο πρόγραμμα «Απόλλων» αναφέρθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε δηλώσεις της την Τρίτη στα Παραπολιτικά 90,1.
«Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων που έχουν σήμερα οι περιφέρειες, όλοι οι δήμοι της χώρας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης , αποχέτευσης όλης της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Εμείς ως υπουργείο θέλουμε να υποστηρίξουμε μια σειρά από οργανισμούς, κυρίως φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αυτό είναι το ένα και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να αποδώσουμε στην κοινωνία με έναν μετρήσιμο τρόπο τα οφέλη από τη φθηνή και την καθαρή ενέργεια που προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει με φθηνή πράσινη ενέργεια ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών καταναλώσεων που έχουν σήμερα οι περιφέρειες, όλοι οι δήμοι της χώρας, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης , αποχέτευσης όλης της χώρας.
»Σήμερα όλοι οι δήμοι της χώρας, οι 332 πληρώνουν περίπου 420 εκατομμύρια το χρόνο για να πληρώσουν το ρεύμα τους. Δεν αναφέρομαι στους πάνω από 120 χιλιάδες στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, επίσης και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά στο ρεύμα και αντίστοιχα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Θέλουμε για την κάθε περιφέρεια της χώρας πχ την περιφέρεια Θεσσαλίας να συγκεντρώσουμε τις ενεργειακές καταναλώσεις που έχουν όλοι οι δήμοι καθώς και οι ευάλωτοι συμπολίτες του κάθε δήμου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα συνεργατικά σχήματα των αγροτών θα κάνουμε μια σούμα ποιες είναι οι καταναλώσεις τους και αντίστοιχα θα προκηρύξουμε την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου το οποίο θα έρθει και θα συμψηφίζει, από την παραγωγή της ενέργειας που θα δίνει το πάρκο, τα κόστη αυτά όχι στο 100% αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό».
Με αφορμή τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για πλαφόν 7 λεπτά στο αγροτικό ρεύμα, η υφυπουργός σχολίασε:
«Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει μια μη κοστολογημένη πρόταση ουσιαστικά εκμεταλλευόμενος τον αγροτικό κόσμο. Είναι πολύ εύκολο να λες 7 ή 5. Μιλάμε για μια τιμή κάτω του κόστους για τους προμηθευτές και αυτή τη διαφορά κάποιος πρέπει να την πληρώσει».
Οσον αφορά τέλος το αίτημα των αγροτών να πληρώσει το κράτος με την μορφή επιδότησης, είπε:
«Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς ζήτημα επιδότησης, δεν το έχω ακούσει στο τραπέζι. Η επιδότηση είναι πάντοτε ένα βαρέλι δίχως πάτο, το νόημα είναι να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς την καθαρή ενέργεια για να μπορέσεις μια για πάντα να λύσεις το ενεργειακό πρόβλημα.
Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων από τη Θεσσαλία συγκεντρώνοντας τις καταναλώσεις και προκηρύσσοντας πολύ σύντομα τον πρώτο διαγωνισμό του πάρκου. Το χτίσιμο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου προφανώς δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο οδικός χάρτης είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Απόλλων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Γιατί για να φτιάξουμε 13 μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στις 13 περιφέρειες της χώρας καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια άσκηση που γίνεται πατώντας ένα κουμπί. Η πολιτική βούληση είναι αυτό να ξεκινήσει άμεσα, τάχιστα από την περιφέρεια της Θεσσαλίας με σκοπό να μπορέσουμε να προκηρύξουμε το έργο πάρα πολύ γρήγορα».
Πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να εντάξει στο «Απόλλων», το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).
Η ρύθμιση θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, η αυτοκατανάλωση θα γίνεται με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη.
Αρχικός στόχος είναι ο συμψηφισμός περίπου 1.620 GWh (γιγαβατώρα) κατ’ έτος που θα προέλθουν από ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ισχύος περίπου 1,1 GW (γιγαβάτ). Η επιλογή των έργων, με ή χωρίς μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, θα γίνεται μέσω διαγωνισμού για την υποβολή προσφορών, για κάθε Ενεργειακή Κοινότητα, κατόπιν σχετικής υπουργικής απόφασης, με την εκκίνηση της διαδικασίας να προσδιορίζεται στο 2025. Στόχος είναι οι σταθμοί ΑΠΕ να λειτουργούν στα τέλη του 2027.
Οι κάτοχοι των επιλέξιμων σταθμών ΑΠΕ θα συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (πιθανώς 20ετή) με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για την ενέργεια που θα παράγουν και θα παρέχουν προς συμψηφισμό για τις ανάγκες της εκάστοτε Ενεργειακής Κοινότητας.
Μετά το τέλος της διάρκειας των συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης των σταθμών ΑΠΕ, οι μονάδες ΑΠΕ θα μεταβιβάζονται στις εκάστοτε Ενεργειακές Κοινότητες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, στους επιλέξιμους σταθμούς ΑΠΕ θα μπορεί να χορηγείται και επενδυτική ενίσχυση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Είχε προηγηθεί, υπενθυμίζεται, η τροπολογία για διετή αναστολή της είσπραξης των απλήρωτων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος των πληγέντων από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, που είχαν παροχή αγροτικής χρήσης.
Από τον Ιανουάριου του 2026 οι οφειλές τους θα μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση έως και την 31η Δεκεμβρίου 2030, με μηδενικό επιτόκιο ενώ το Δημόσιο θα καλύπτει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με επιχορήγηση του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των αγροτών που δεν θα μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Απόλλων» αναμένεται να προωθηθεί ρύθμιση που θα δίνει προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.