«Κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές στα πρότυπα των αστυνομικών σχολών, ως πρώτο μέτρο ανάσχεσης της «αιμορραγίας» που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια (βλ. κενές θέσεις με πάνω από 450 φετος) στις Σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων και στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών.
Βάσει της σχετικής απόφασης, οι μισθοί των σπουδαστών θα κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού από το 1/4 που βρίσκονται σήμερα. Ετσι από τα 150 ευρώ τον μήνα που λαμβάνει σήμερα ένας εύελπις ως συμβολική αποζημίωση, το ποσό αυξάνεται στα 600 ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).
Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναζητούνται κίνητρα που θα καταστήσουν εκ νέου ελκυστικές για τους νέους τις στρατιωτικές σχολές, ώστε να τις βάζουν στα μηχανογραφικό τους δελτίο στις Πανελλαδικές.
Μία από τις πρώτες αλλαγές προς αυτή την κατευθυνση είναι το άνοιγμα της πρόσβασης στις στρατιωτικές σχολές σε υποψηφίους από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ εξετάζεται και πρόταση να επιτραπεί η εισαγωγή και αποφοίτων των ΕΠΑΛ σε όλες τις σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Είδατε πως φέτος έπεσαν και στον αριθμό εισακτέων αλλά και ο βαθμός εισαγωγής. Είδαμε με 10, 11, 12 που άλλες χρονιές ήταν απίστευτο. Οι κενές θέσεις μεγαλώνουν, τα τελευταία χρόνια έχουμε αυξητική τάση των κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές. Φέτος είδαμε περίπου 450 κενές θέσεις. Από αυτούς που μπήκαν ένα 10% με 15% θα παραιτηθεί, άρα οι κενές θέσεις θα είναι πολύ περισσότερες και πολύ μεγαλύτερα τα κενά που θα έχουμε», σημειωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, αντισμήναρχος Δημήτρης Ρώτας, για να υπογραμμίσει σχεικά με το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε αν αναστραφεί η κατάσταση:
«Θα πρέπει να δοθούν άμεσα τα κίνητρα ώστε το επάγγελμα του εν ενεργεία στρατιωτικού να είναι ελκυστικό και να δίνει ελπίδα. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με την αναβάθμιση όλων των Σχολών με τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας το οποίο υπάρχει σε όλες της χώρες της Ευρώπης πλην της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο τα πτυχία τους θα έχουν αναγνωρισιμότητα και μια εξέλιξη πολύ καλύτερη. Σκεφτείτε πως ένας τεχνικός στα Rafale που υπογράφει, το πτυχίο του δεν έχει καμιά αναγνωρισιμότητα από την Ελληνική Πολιτεία και ο συγκεκριμένος συνάδελφος δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες και δεν παίρνει τεχνικό επίδομα! Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που είναι στα καράβια και για αυτό και βλέπετε πολλές αποστρατείες και σε τεχνικούς και σε ανθρώπους που δουλεύουν στα καράβια γιατί δεν έχουν καμιά ελπίδα ότι κάτι θα καλυτερεύσει».