Ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται πως είναι το φαβορί προκειμένου να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος, στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στο Αμβούργο.
Μάλιστα, ο Μερτς απειλεί την Μέρκελ για έναν ακόμη λόγο: είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός αυτή τη στιγμή στη χώρα που μπορεί να την αναγκάσει να εγκαταλείψει την καγκελαρία νωρίτερα από ό,τι εκείνη ελπίζει.
Ο Μερτς, ένας 62χρονος δικηγόρος που αποχώρησε από την πολιτική πριν από μία δεκαετία και σήμερα διευθύνει την γερμανική θυγατρική της BlackRock, εκπαραθυρώθηκε από την ίδια την Μέρκελ και όπως σημειώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, νιώθει πως έχει… ένα γραμμάτιο να ξεπληρώσει.
Ήταν το 2000 όταν ο Μερτς επισημοποίησε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Έχασε και δυο χρόνια μετά, το 2002, η Ανγκελα Μέρκελ, πολύ πριν γίνει καγκελάριος, τον έδιωξε από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU –κάτι που ο Μερτς δεν της το συγχώρησε ποτέ.
Τελικά, απομονωμένος στην δεξιά πτέρυγα του CDU, με την Μέρκελ να επιβάλλει την ολοένα και πιο κεντροδεξιά της ατζέντα, ο Μερτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική το 2009.
«Φρειδερίκος ο Μέγας»
Σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν, ο Μερτς σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους δυο ανταγωνιστές του για την ηγεσία του κόμματος: την Άνεγκρετ Καρενμπάουερ, στενή συνεργάτιδα της Καγκελαρίου, η οποία υποστηρίζεται και από τις ενώσεις εργαζομένων των Χριστιανοδημοκρατών, όπως και τις γυναικείες οργανώσεις του κόμματος και τον (άχρωμο, άγευστο κι άοσμο) Γενς Σπαν.
Ο συντηρητικός Τύπος της Γερμανίας, όπως η Μπιλντ και η Ντι Βελτ, τον αποκαλούν «Friedrich der Große » (Φρειδερίκος ο Μέγας), ενώ η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ γράφει πως είναι «ο υποψήφιος που κάνει το ακραίο, λαϊκιστικό κόμμα AfD [Εναλλακτική για τη Γερμανία] να τρέμει».
Για το λόγο αυτόν και η Μέρκελ δεν θέλει καν να φαντάζεται πως ο Μερτς θα είναι ο επόμενος ηγέτης του κόμματος, με τα γερμανικά ΜΜΕ να θεωρούν ότι η καγκελάριος, από κοινού με τους άλλους δυο ηγέτες του «μεγάλου συνασπισμού», Χορστ Ζεεχόφερ και Αντρέα Νάλες, απεργάζονται ήδη σχέδιο… τορπιλισμού της υποψηφιότητάς του.
Σύμφωνα με την Μπιλντ, η Μέρκελ, ο βαυαρός εταίρος της και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών και η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν συμφωνήσει να πορευτούν ενωμένοι ως έχουν, δίχως τον Μερτς που μπορεί να ανατρέψει τον «Groko» (Μεγάλο Συνασπισμό).
Το αντιμοντέλο Μέρκελ
Επίσης, αν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, ο Μερτς θα στρίψει αναμφίβολα το CDU προς τα ακόμη πιο δεξιά, γεγονός που θα φέρει την καγκελάριο σε δύσκολη πολιτική θέση καθώς –και με τις τριβές μεταξύ τους διαρκώς να εντείνονται σε βάθος τριετίας- πολλοί θεωρούν πως η Μέρκελ δεν θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία ως καγκελάριος ως το τέλος της θητείας της.
«Ο Μερτς ενσαρκώνει την χριστιανοδημοκρατία όπως ήταν πριν από τη Μέρκελ: συντηρητική, φιλική στις επιχειρήσεις, ανδρική», σημειώνει η ιταλική Corriere.
«Ο Μερτς είναι φιλελεύθερος σε θέματα οικονομίας και συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, είναι το αντιμοντέλο της Μέρκελ», προσθέτει ο πολιτικός αναλυτής Οσκαρ Νίντερμαγερ στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung.
«Ένας κλώνος του Σόιμπλε», μουρμουρίζουν πολλοί στη Γερμανία μέσα από τα δόντια τους.
Μερτς, ο… vigilante της εκδίκησης Σόιμπλε
Πράγματι, όπως προσθέτει η ιταλική εφημερίδα, ο Μερτς ουσιαστικά επιβλήθηκε από τον ίδιο τον τέως υπουργό Οικονομικών, ως μια πράξη αντεκδίκησης στην Μέρκελ «για τα όσα υποτιμητικά είχε υποστεί ο Σόιμπλε όλα αυτά τα χρόνια από την καγκελάριο».
Γιατί μπορεί, λένε, ο «Βόλφι» να υπηρέτησε την καγκελάριο με παροιμιώδη αφοσίωση καθ’ όλο το διάστημα της θητείας του, αλλά όσοι τον γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως ο Σόιμπλε διαθέτει μνήμη ελέφαντα: δεν ξεχνά και –κυρίως- δεν συγχωρεί…