Είναι μια δύσκολη μετατόπιση: από την αρχική πολιτική ίσων αποστάσεων που κράτησε την Κυριακή μετά τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ζαν-Λυν Μελανσόν, απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα μήνυμα κατά της Ακροδεξιάς. Αλλά και πάλι το ερώτημα παραμένει: τι θα ψηφίσει ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος; Και τι προτρέπει τα επτά εκατομμύρια που τον προτίμησαν την πρώτη Κυριακή να πράξουν.
Οταν αποκηρύσσει τη Λεπέν, σημαίνει ότι θα ψηφίσει Μακρόν; Μπορεί να είναι έτσι, αλλά πάντα υπάρχει και το «λευκό», εκτιμούν πολιτική αναλυτές.
Σε νέα συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Μελανσόν ξεκαθάρισε, όπως είπε ο ίδιος, την θέση του. Μόνο ο ίδιος το διάβασε ως ξεκάθαρη θέση. Διότι ενώ η προειδοποίηση για τις συνέπειες της ψήφου στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ήταν σαφής, και πάλι δεν γινόταν ονομαστική αναφορά στον Εμανουέλ Μακρόν.
«Δεν θα ψηφίσω Εθνικό Μέτωπο, πολεμώ το Εθνικό Μέτωπο. Και λέω σε όσους με ακούν: μην κάνετε το φρικτό λάθος να ρίξετε μια ψήφο υπέρ του Εθνικού Μετώπου, γιατί θα ωθήσετε τη χώρα σε γενική ανάφλεξη», τόνισε. Αλλά όπως συνέβη και την Παρασκευή με το διαδικτυακό του διάγγελμα, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τη Λεπέν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό που θα ψηφίσει είναι τον αντίπαλό της ή απλώς λευκό.
Ο υποψήφιος αρνήθηκε να το δηλώσει και τώρα και πρόσθεσε δε με νόημα ότι ούτε στις περιφερειακές εκλογές του 2015 είχε απευθύνει έκκληση υπέρ του «ρεπουμπλικανικού μετώπου», οι υποψήφιοι του οποίου σε αρκετές περιφέρειες είχαν να αντιπαρατεθεί στον β’ γύρο με τους υποψήφιους της Λεπέν. Αυτό γιατί, είπε ο Μελανσόν, το ρεπουμπλικανικό μέτωπο «αυτό που κάνει είναι να δίνει άδεια πυροσβέστη σε πυρομανείς».
Ο Μελανσόν είχε ακόμη και μια συμβουλή για τον Εμανουέλ Μακρόν: «Αντί να με προσβάλλετε, αντί να κακομεταχειρίζεστε τους φίλους μου, γιατί για παράδειγμα δεν κάνετε μια κίνηση; Η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί τουλάχιστον να μιλά στους “Ανυπότακτους”», δηλαδή στο κίνημα του Μελανσόν.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, στο στρατόπεδο της Λεπέν έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι. Οι δημοσκοπήσεις να φέρνουν τον Μακρόν γύρω στο 60% και την Λεπέν στο 40%, αυτό όμως που βλέπουν θετικά οι επιτελείς της ακροδεξιάς υποψήφιας είναι ότι οι αντιδράσεις εναντίον της είναι περιορισμένες.
Οταν στις εκλογές του 2002 ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε φτάσει στον δεύτερο γύρο για να αντιπαρατεθεί -και να χάσει, φυσικά- από τον Ζακ Σιράκ, η Γαλλία συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις.
Σήμερα, είναι μικρότερες και μάλλον άργησαν να οργανωθούν, για να μην αναφέρει κανένας πως πρακτικά οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν σχηματίσει (ακόμη) μέτωπο εναντίον της Λεπέν. Σχολιαστές από την Αριστερά μιλούν μάλιστα για «κλίμα λήθαργου και παραίτησης».
Η υποψήφια φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα τα πάει πολύ καλύτερα από τον πατέρα της που απέσπασε στον δεύτερο γύρο μόλις 1% πάνω από τον πρώτο (από 16,9% σε 17,8%), την ώρα που η ίδια σχεδόν θα διπλασιάσει τα ποσοστά της (είχε 21,3% στον πρώτο γύρο). Είναι και αυτό μια νίκη.