Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγκωνισμοί για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς η θητεία του νυν επικεφαλής του, του Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, 45 ετών, φαίνεται ότι έχει λάβει καλή θέση στην εκκίνηση, μολονότι διαψεύδει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την αρχηγία της Συμμαχίας. Αν λάβει και το οκέι των Αμερικανών, τότε σίγουρα θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου η Φρεντέρικσεν πήγε στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μίλησαν περίπου δύο ώρες, αν και η συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για 45 λεπτά. Η Δανή είδε και τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και κατόπιν μίλησε στους ρεπόρτερ. «Είμαι συγκεντρωμένη στην τωρινή μου δουλειά», τους είπε…
Τυχόν τοποθέτηση της Φρεντέρικσεν στον θώκο ενόσω διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αντιπροσωπεύει κάποιο σημείο εξισορρόπησης αντιθέτων τάσεων, έγραψε η Corriere della Sera σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον.
«Υπάρχει η πιο εξτρεμιστική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δηλαδή η Βρετανία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής, υπάρχει και η πιο συγκαταβατική, δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία. Ομως, μέχρι το 2014 ήταν γενικός γραμματέας ένας Δανός, ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν». Οπότε…
Βασικό ρόλο στις διεργασίες επιλογής θέλει να παίξει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι Τόρις προβάλλουν τον 53χρονο υπουργό Αμυνας Μπεν Γουάλας, πρώην στρατιωτικό, ως ιδανικό για τη θέση λόγω της σκληρής αντιρωσικής γραμμής του στο Ουκρανικό. Και, επιπλέον, διότι η Βρετανία εξαρχής ευθυγραμμίστηκε με τον στόχο της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των κρατών-μελών στο 2% του ΑΕΠ (2014, Σύνοδος Κορυφής Ουαλίας).
Κατόπιν αυτών, κατέληξε η Corriere, προμηνύεται γερό ντέρμπι στις Βρυξέλλες για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα, αφού «δεν λείπουν και τα αουτσάιντερ, όπως η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας».