Εργάτες τοποθετούν τον φράχτη στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας | REUTERS
Επικαιρότητα

Φράχτη κατά των αγριόχοιρων υψώνουν οι Δανοί στα σύνορά τους με τη Γερμανία

Για τον φόβο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τον κατασκευάζουν σε μήκος 70 χλμ ώστε να μην επιτρέπει στα αγριογούρουνα να μπουν στο έδαφός τους
Protagon Team

Φράχτη που θα σταματά τα αγριογούρουνα στα σύνορα με τη Γερμανία κατασκευάζουν οι Δανοί, για να προλάβουν την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της χώρας.

«Εχουμε 11 δισ. λόγους για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην αφήσουμε τη νόσο να φτάσει στη Δανία», εξηγεί ο  Γιάκομπ Ελεμαν-Γιένσεν, υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων.

Οι εξαγωγές της δανέζικης βιομηχανίας χοιρινού κρέατος σε αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχονται σε 11 δισ. κορώνες (1,5 δισ. ευρώ) ετησίως. Περισσότερα από 33.000 άτομα απασχολούνται στον τομέα αυτόν.

«Ξεκινάμε την κατασκευή του φράχτη και θα προβούμε και σε άλλες ενέργειες για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Δανία».

Ο φράχτης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, θα έχει ύψος ενάμισι μέτρο και μήκος 70 χιλιόμετρα. Το κόστος του υπολογίζεται στα τέσσερα εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία δεν έχει αναφέρει περιστατικά εμφάνισης της νόσου, η οποία αποδεκατίζει τους χοίρους και τα αγριογούρουνα, αλλά είναι ακίνδυνη για τους ανθρώπους.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν αναφερθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μόνο στο Βέλγιο, παρουσιάστηκαν δεκάδες καινούργιες περιπτώσεις από τις αρχές του χρόνου.

Φράχτη προγραμματίζει και η Γαλλία, άλλη μία «υπερδύναμη» στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος – στα σύνορά της με το Βέλγιο.