Ο Φράνσις Φουκουγιάμα –γνωστός από την προ τριακονταετίας αποκοτιά του να προεξοφλήσει το «τέλος της Ιστορίας» λόγω της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης– επισήμανε ένα μεγάλο παράδοξο αναλύοντας τις προοπτικές του Ντόναλντ Τραμπ: μιλώντας για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος να κυβερνήσει ξανά τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πολιτικός επιστήμων είπε ότι σε τέτοια απευκταία εξέλιξη οι ελπίδες όλων των αντιτραμπιστών –οι οποίοι, τότε, θα είναι οι χαμένοι των προεδρικών εκλογών– αναγκαστικώς εναποτίθενται στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αποτελείται από συντηρητικούς δικαστές.
Γιατί στους δικαστές, και ας είναι Ρεπουμπλικανοί; Διότι μόνο αυτοί μπορούν να φρενάρουν έναν πολιτικό που δηλώνει ανοιχτά ότι θέλει να κυβερνήσει με αυταρχικό τρόπο και με εκδικητικότητα απέναντι στον Τζο Μπάιντεν και γενικώς απέναντι σε όλους όσοι έχουν αμφισβητήσει τις μεθόδους του. Με τον Φουκουγιάμα συνομίλησε η Corriere della Sera, τονίζοντας ότι εκείνα τα περί «τέλους Ιστορίας» τα έχει αναθεωρήσει προ πολλού.
Από την πρώτη θητεία του Τραμπ απεδείχθη η ανικανότητά του, είπε ο Φουκουγιάμα, συνεπώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα τη δεύτερη φορά. Τότε άφησε και κάποιον χώρο σε συνεργάτες του να κινηθούν, καθώς ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα από τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Εκείνοι οι άνθρωποι τον συγκράτησαν κάπως, όμως αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο όλα θα είναι διαφορετικά. Εξάλλου τους πιο λογικούς από δαύτους ο Τραμπ τους έδιωξε από κοντά του. Τώρα έφτιαξε αυλή με στελέχη που ορκίζονται πίστη στον ίδιο προσωπικά και σε τίποτε άλλο. Αυτά, είπε ο Φουκουγιάμα στους Μιλανέζους, δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, αφού ο ίδιος ο Τραμπ διατυμπανίζει ότι ως πρόεδρος θα είναι υπεράνω κάθε νόμου.
Ο Φουκουγιάμα δήλωσε ότι οι δικαστές πρέπει να βρουν το θάρρος να του εναντιωθούν, ενώ σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο στρατός των ΗΠΑ στο εσωτερικό, αν ο Τραμπ επιχειρήσει να τον μετατρέψει σε όργανο καταστολής, είπε ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί σέβονται το αμερικανικό σύνταγμα, ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα ο αριθμός των στρατιωτικών που συμπαθούν τον Τραμπ όλο και μεγαλώνει.
Αλλα ζητήματα που έθιξε ο Φουκουγιάμα είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός και εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Ο Φουκουγιάμα τα συνέδεσε με την έννοια της δημοκρατίας και με την κακοποίησή της από τον τοξικό Τραμπ. «Εχει πείσει ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ ότι η δημοκρατία είναι αναξιόπιστη και διεφθαρμένη και έχει διασπείρει δυσπιστία απέναντι στους θεσμούς». Αυτό θα παίξει ρόλο στα αμερικανικά πράγματα, και φυσικά στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές χώρες, «ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν». Ο πολιτικός επιστήμων δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τον δικό της στρατό («τον δικό της αποτελεσματικό και αξιόπιστο αμυντικό μηχανισμό») ακόμη και σε περίπτωση διάλυσης του ΝΑΤΟ (λόγω της πολιτικής του Τραμπ).
Πρωτίστως, όμως, η Ευρώπη «πρέπει να δημιουργήσει έναν φραγμό στους Ρώσους παρέχοντας στο Κίεβο την υποστήριξη που οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν». Το βάρος ενός τέτοιου εγχειρήματος –δηλαδή της υποκατάστασης του παραδοσιακού διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ από τα ευρωπαϊκά-ΝΑΤΟϊκά κράτη– «απαιτεί την κινητοποίηση της Γερμανίας και της Γαλλίας» είπε ο Φουκουγιάμα, συμπληρώνοντας όμως ότι ο ίδιος δεν αισιοδοξεί.