Ο Φρανς Τίμερμανς: «Τα μεσαία στρώματα αισθάνονται, πλέον, εγκαταλειμμένα...» | PES
Επικαιρότητα

Φρανς Τίμερμανς: Να νοιαστούμε περισσότερο για τα μεσαία στρώματα

Ο υποψήφιος του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, νυν αντιπρόεδρος της και δεξί χέρι του Γιούνκερ, τάσσεται κατά της λιτότητας, υποστηρίζει τη θέσπιση ενός κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού και προασπίζεται το δικαίωμα όλων των νέων ευρωπαίων πολιτών στη στέγη και στην κατοικία.
Protagon Team

Είναι Ολλανδός. Είναι και αριστερός. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει. Ο Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, ο πιθανός διάδοχος, δηλαδή, του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι επιλέξουν να ενισχύσουν με την ψήφο τους την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεξί χέρι του Γιούνκερ τάσσεται κατά της λιτότητας, υποστηρίζει τη θέσπιση ενός κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού και προασπίζεται το δικαίωμα όλων των νέων ευρωπαίων πολιτών στη στέγη και την κατοικία.

Οραματίζεται μια πιο κοινωνική Ευρώπη, η οποία, ωστόσο, για να οικοδομηθεί θα πρέπει κάποιος να τολμήσει να φορολογήσει τις πολυεθνικές και, συγχρόνως να πείσει, τους Ευρωπαίους, πολίτες και πολιτικούς, πως μόνον ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Τραμπ και τον Πούτιν, δύο  ηγέτες οι οποίοι επιθυμούν ξεκάθαρα τη διάλυση της ΕΕ.

«Όταν βλέπω τον Σαλβίνι με τη μπλούζα του Πούτιν δεν αντιλαμβάνομαι τι έχει στο μυαλό του, ασκεί προπαγάνδα υπέρ ενός κυρίου ο οποίος μας θέλει αδύναμους. Αντί να προασπίζεται την κυριαρχία, του την χαρίζει», υπογραμμίζει ο 57χρονος πολιτικός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.  

Και υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμα χώρος για την Αριστερά στην Ευρώπη, πως η Αριστερά επιστρέφει: «Το αντιλαμβάνομαι καθώς περιοδεύω. Υπάρχει ελπίδα και επικρατεί αισιοδοξία. Εάν πριν από μια διετία ο κόσμος ήταν θυμωμένος με εμάς τους σοσιαλιστές, τώρα ζητάει λύσεις για τα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα. Αυτή η προσδοκία μας δίνει ενέργεια».

Το ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μάλλον δύσκολα οι σοσιαλιστές, μαζί με τους φιλελεύθερους και τους πράσινους, θα καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο, δεν τον πτοεί. Γιατί «υπάρχουν εκατομμύρια αναποφάσιστοι ευρωπαίοι ψηφοφόροι. Εάν δουλέψουμε καλά μπορούμε να τους κερδίσουμε. Για αυτόν τον λόγο δηλώνω πως για πρώτη φορά μια συμμαχία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν είναι αναπόφευκτη, πως μπορούμε να ενωθούμε με τους προοδευτικούς, παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα προς ποια κατεύθυνση ακριβώς θα πορευτούν οι φιλελεύθεροι και ο Μακρόν».

Ο Τίμερμανς εξηγεί πως στην περίπτωση που διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, θα (αποπειραθεί να) δώσει μια αριστερή χροιά στο κατεξοχήν εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, κατ’ αρχάς «αναγκάζοντας τις πολυεθνικές, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών κολοσσών, να καταβάλλουν φόρους στην Ευρώπη. Θα προτείνω ελάχιστο συντελεστή φόρου 18%, τον οποίο οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αυξήσουν».

Δηλώνει πως θα προτείνει επίσης τη θέσπιση ενός κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού, ίσου με το 60% επί του μέσου μισθού κάθε κράτους – μέλους της ΕΕ, «γιατί είναι απαράδεκτο να υπάρχουν, σήμερα, νέοι άνθρωποι που εργάζονται για τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα». Και δεσμεύεται πως ταυτόχρονα θα προωθήσει μια σειρά μέτρων με στόχο μέσα σε μια πενταετία να έχει εξαλειφθεί η μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και επειδή όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα στην κατοικία, θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης όλων των δήμων και των κοινοτήτων της ΕΕ ούτως ώστε να παρέχουν το 30% των διαθέσιμων κατοικιών τους σε νέους ανθρώπους μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Όσον αφορά το περιβάλλον, λέει:

«Εμείς οι σοσιαλιστές και δημοκράτες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τους Πράσινους, ελάχιστα είναι αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό που μας διαφοροποιεί, ωστόσο, είναι ότι εμείς εστιάζουμε στην κοινωνική διάσταση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Δεν θέλουμε οι πολίτες να έχουν την εντύπωση πως το κόστος της πράσινης οικονομίας το επωμίζονται περισσότερο αυτοί παρά οι επιχειρήσεις, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα Κίτρινα Γιλέκα. Θα εργαστούμε για την κοινωνική βιωσιμότητα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα μεσαία στρώματα αισθάνονται, πλέον, εγκαταλειμμένα. Επειδή σηκώνουν στις πλάτες τους όλο το φορολογικό βάρος ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι η προοδευτική φορολογία».