Επικαιρότητα

Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν/ Ο ορμητικός βιολονίστας έρχεται στην Αθήνα

Είναι από τους κορυφαίους της σύγχρονης εποχής. Γεμίζει τα θέατρα με το κοινό να απαιτεί «encore». Τώρα, είναι η ώρα του Μεγάρου Μουσικής να μοιράσει αυτή την εμπειρία
Protagon Team

Πολυβραβευμένος, με το ρεπερτόριό του εκτείνεται από τον Κλασικισμό και τον Ρομαντισμό έως τις μέρες μας, ο Τσίμμερμαν έχει εμπνεύσει σύγχρονους δημιουργούς για να γράψουν έργα αποκλειστικά για αυτόν (Πίντσερ, Ντην και Ρηντ-Τόμας). Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου για βιολί από τον Μπαχ έως τον Λίγκετι και έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Στο Μέγαρο Μουσικής έρχεται στις 3 και 4 Απριλίου για δύο συναυλίες μαζί με την Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, ένα από τα καλύτερα νεανικά σύνολα του κόσμου. Θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Ντυτιγέ, Λίγκετι και Μπάρτοκ, οι συνθέσεις του οποίου ανακαλύπτονται εκ νέου στην εποχή μας.  Οι συναυλίες της Gustav Mahler Jugendorchester στην Αθήνα εντάσσονται στο πλαίσιο της φετινής πασχαλινής περιοδείας της −είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Πιερ Μπουλέζ−, που περιλαμβάνει σταθμούς σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Μαδρίτη, Λισσαβώνα κ.ά.), σε πολλές από τις οποίες η Ορχήστρα θα παρουσιάσει απαιτητικά προγράμματα με έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου μεταξύ άλλων. Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Κυριακή 3 Απριλίου

Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ ανοίγει το πενταμερές έργο Μεταβολές για ορχήστρα (Métaboles, 1963-64) του πολυβραβευμένου Ανρί Ντυτιγέ (1916-2013), ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γάλλους συνθέτες και παιδαγωγούς της εποχής μας, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Η συνέχεια ανήκει στον Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), επιφανή κλασικό συνθέτη του 20ού αιώνα, και στο Πρώτο του κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1907-8), το οποίο ο ούγγρος μουσουργός είχε αφιερώσει στη  διάσημη βιολονίστα Στέφι Γκέγερ. Στη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, το Κοντσέρτο αρ. 1 θα ερμηνεύσει ο λαμπρός γερμανός βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν. Ο επίλογος της πρώτης βραδιάς ανήκει στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και στην κοσμαγάπητη Πέμπτη συμφωνία του, η οποία εντάσσεται στον λεγόμενο επικό συμφωνικό του κύκλο, που ανοίγει με την «Ηρωική».

 

 Δευτέρα 4 Απριλίου

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας περιλαμβάνει έργα Μπάρτοκ και Λίγκετι. Θα αρχίσει με το Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα (1937-8), (σολίστ: Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν) του Μπέλα Μπάρτοκ, το οποίο γράφτηκε τριάντα χρόνια μετά το Πρώτο κοντσέρτο. Ο Μπάρτοκ το συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του βιολονίστα και συνθέτη Ζόλταν Σέικεϊ. Θα ακουστεί ακόμη η Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα (1936) –και πάλι του Μπάρτοκ–, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς θέματά της έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως μουσική υπόκρουση σε φιλμ και σειρές.

Στην εποχή μας, οι δημιουργίες του Μπάρτοκ ξαναέρχονται στο προσκήνιο, ίσως γιατί το ουμανιστικό μήνυμα της μουσικής του είναι επίκαιρο όσο ποτέ ή ίσως πάλι επειδή το νεωτεριστικό πνεύμα του άνοιξε δρόμους ελευθερίας στην τέχνη της σύνθεσης. Στα έργα του, η λαϊκή μουσική συνυπάρχει με την έντεχνη αλλά και με τον Μοντερνισμό. Ο Μπάρτοκ γεννήθηκε στη Ρουμανία, σπούδασε στη Σλοβακία, έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Ρουμανία και την Ουκρανία και αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πολιτικής του σύγκρουσης με το αυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του αλλά και με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ.

Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ θα ερμηνεύσει τη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση Lontano (Από μακριά) για μεγάλη ορχήστρα του Ούγγρου Γκυέργκυ Λίγκετι (1923-2006). Ο τίτλος Από μακριά υποδηλώνει ήχους που έρχονται από απόσταση ή ακούγονται από τα παρασκήνια, αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το μουσικό αποτέλεσμα στην αρχή και το τέλος του έργου.