Η σορός του Μεσίνα Ντενάρο μεταφέρθηκε την Τετάρτη στο χωριό του στη Σικελία, για την κηδεία. Τη νεκροφόρα ακολουθούσαν ο αδελφός του, Σαλβατόρε και οι αδελφές του, Μπεατρίτσε και Τζοβάνα | REUTERS/Igor Petyx
Επικαιρότητα

Φόβοι για εμφύλιο στην Κόζα Νόστρα μετά τον θάνατο του «νονού» Ντενάρο

Ο αρχιμαφιόζος που καταδικάστηκε για τη δολοφονία 50 ανθρώπων και διέφυγε τη σύλληψη για 30 χρόνια, πέθανε στη φυλακή τη Δευτέρα από καρκίνο, σε ηλικία 61 ετών. Στάση αναμονής κρατούν για την αναπλήρωση της θέσης του οι διάφορες φατρίες της μαφίας στη Σικελία
Protagon Team

Ο θάνατος του πιο διαβόητου αφεντικού της μαφίας της Ιταλίας έχει προκαλέσει φόβους για εμφύλιο στην Κόζα Νόστρα, καθώς αντίπαλες φατρίες διεκδικούν τον θρόνο του.

Μετά από μια «καριέρα» βουτηγμένη στο αίμα, κατά την οποία καταδικάστηκε για τη δολοφονία 50 ανθρώπων και απέφυγε τη σύλληψη για 30 χρόνια, ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο έπεσε στα χέρια της αστυνομίας τελικά, τον Ιανουάριο.

Ο «διαβολικός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, φυγάς πέθανε από καρκίνο τη Δευτέρα, σε ηλικία 61 ετών, αφήνοντας ένα κενό εξουσίας στη δυτική Σικελία.

«Κατά τη διάρκεια της ζωής του εξασφάλισε την ισορροπία εδώ, αλλά ο φόβος είναι ότι τώρα που έφυγε, οι φατρίες της μαφίας θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για την εξουσία», δήλωσε η Ελενα Φεράρο, κάτοικος της γενέτειρας του Μεσίνα Ντενάρο, του Καστελβετράνο.

Η Φεράρο τέθηκε υπό αστυνομική προστασία αφού έσπασε την τοπική ομερτά (κώδικας σιωπής) και αρνήθηκε την προσφορά της οικογένειας του Ντενάρο να αναλάβει την επιχείρησή της. «Τα επίδοξα αφεντικά αρέσκονται να επιτίθενται σε σύμβολα κατά της μαφίας για να αποκτήσουν φήμη, και επειδή είμαι ένα τέτοιο σύμβολο, φοβάμαι λίγο», δήλωσε η ίδια στους Times.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, οι δρόμοι άδειασαν στο χωριό του, όπου επικρατούσε «νεκρική σιγή», πρόσθεσε η Φεράρο.

Την εποχή της σύλληψής του, ο Ντενάρο διηύθυνε μια εγκληματική αυτοκρατορία στην επαρχία Τραπάνι της Σικελίας, η οποία φέρεται να ήλεγχε εταιρείες λιανικού εμπορίου και κατασκευών, ακόμη και αιολικά πάρκα.

Ένας υποψήφιος για να κληρονομήσει την αυτοκρατορία είναι ο ανιψιός του, Φραντσέσκο Γκουτανταούρο, γιος της αδελφής του, Ροζαλία, και του Φίλιπο Γκουτανταούρο, μέλους ισχυρής οικογένειας της μαφίας του Παλέρμο.

Βρίσκεται στη φυλακή, αλλά αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2025, και είναι γνωστό ότι είχε στενή σχέση με τον θείο του.

«Αν αναλάβει αυτός, θα μπορούσε να είναι μια ειρηνική διαδοχή, εκτός αν άλλες οικογένειες του Παλέρμο αντιταχθούν», είπε η Φεράρο.

Η φωτογραφία του Μεσίνα Ντενάρο στο αστυνομικό τμήμα, την ημέρα που συνελήφθη, τον Ιανουάριο – Carabinieri/Handout via REUTERS

Ενας σικελός αστυνομικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ήταν βέβαιος ότι θα επικρατήσει ειρήνη, ακόμη και αν δεν αναλάβει ο Γκουτανταούρο.

«Μπορεί να χρειαστεί μεγάλο διάστημα, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει διαμεσολάβηση μεταξύ των μαφιόζικων ομάδων και όχι σύγκρουση, προτού αναδειχθεί ένας νέος ηγέτης», σημείωσε.

Αυτό θα μπορούσε να πάρει αρκετό χρόνο, πρόσθεσε, καθώς οι τέσσερις φατρίες της μαφίας που δρουν στην επαρχία Τραπάνι, έχουν αποδυναμωθεί από τις πολλές συλλήψεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι φατρίες αυτές μπορεί τώρα να χαίρονται που απαλλάχθηκαν από την αστυνομική πίεση η οποία τους ασκήθηκε πριν τη σύλληψη του Ντενάρο και να απέχουν από τη βία για να μην τραβήξουν την προσοχή μετά τον θάνατό του.

Την Τετάρτη, η σορός του αρχιμαφιόζου μεταφέρθηκε από τη φυλακή της Λ’Ακουίλα στο χωριό του, το Καστελβετράνο της Σικελίας, για την κηδεία.

Λόγω της σχέσης του με τη μαφία, απαγορεύθηκε η τέλεση της εξόδιας ακολουθίας σε εκκλησία και έτσι ο Ντενάρο θάφτηκε με μια γρήγορη τελετή στον οικογενειακό τάφο, παρουσία μόνο στενών συγγενών.