Φόβους ότι όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να προκαλέσουν άνοδο του αντισημιτισμού –ένα ζήτημα ταμπού για τη Γερμανία– εκφράζουν τώρα οι πολιτικοί, έπειτα από επιθέσεις κατά συναγωγών, αλλά και διαδηλώσεις κατά τις οποίες κάηκαν σημαίες του Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάιο Μάας ζήτησε από τους γερμανούς πολίτες να απορίψουν την ιδέα ότι «φταίνε οι Εβραίοι της Γερμανίας για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή» και να το κάνουν «είτε στον δρόμο είτε στα social media».
Ο πρόεδρος της Γερμανίας όμως ήταν πιο κάθετος. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ καταδίκασε τα αντισημιτικά συνθήματα και το κάψιμο σημαιών του Ισραήλ σε συγκεντρώσεις που έγιναν την Πέμπτη στη Γερμανία, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε άρθρο του, το οποίο φιλοξενείται στην εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ γράφει ότι «το γερμανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των διαδηλώσεων, αλλά αυτοί που καίνε σημαίες με το αστέρι του Δαβίδ και φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Επιπλέον, διαπράττουν εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να διωχθούν. Τίποτα δεν δικαιολογεί το να απειλούνται Εβραίοι στη Γερμανία ή τις επιθέσεις σε συναγωγές σε γερμανικές πόλεις. Το μίσος κατά των Εβραίων –ανεξάρτητα από το ποιον προέρχεται— δεν θα γίνει ανεκτό», τόνισε ο πρόεδρος της Γερμανίας
Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Ισραηλινές σημαίες κάηκαν σε αρκετές γερμανικές πόλεις. Στο Γκελζενκίρχεν, οι διαδηλωτές φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα.
Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια έλαβαν πρόσθετα μέτρα προστασίας σε εβραϊκά κτίρια. Ο Χάικο Μάας τόνισε ότι «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των συναγωγών χωρίς καμία επιφύλαξη». Πολλοί άλλοι πολιτικοί καταδίκασαν επίσης τα περιστατικά.
Με αφορμή τα γεγονότα στο Γκελζενκίρχεν, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Γερμανίας έκανε λόγο για «καθαρό αντισημιτισμό».