Σε ένα χωρίς προηγούμενο φιάσκο των διωκτικών αρχών κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού με κεντρικό πρόσωπο τον τηλε-ενεχυροδανειστή Δημήτριο-Ριχάρδο Μυλωνά. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το αδίκημα περί λαθρεμπορίας χρυσού με προορισμό την Τουρκία μπορεί να μην υφίσταται καν, αφού δεν απαιτούνται δασμοί για τις εξαγωγές προϊόντων και άλλων εμπορευμάτων στη γειτονική μας χώρα.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Ριχάρδος, ο οποίος την Κυριακή είχε προφυλακιστεί, αναμένεται να βγει έξω, αφού το πρωί της Τρίτης, ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα για την αποφυλάκιση του εντολέα του. Κανονικά ο 51χρονος ενεχυροδανειστής επρόκειτο να μεταχθεί στις φυλακές Ναυπλίου, όμως τώρα η ανακρίτρια βρέθηκε να ανακαλεί τα εντάλματα φυλάκισης…
Χαρακτηριστικά τα όσα γράφει για το kathimerini.gr η Ιωάννα Μάνδρου:
Σε γκάφα ολκής που σπάνια συμβαίνει στα δικαστικά χρονικά φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση με τη λαθρεμπορία χρυσού καθώς το βασικό αδίκημα πάνω στο οποίο χτίστηκε αυτή η ογκώδης δικογραφία όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει.
Την επισήμανση για ανυπαρξία αδικήματος λαθρεμπορίας επεσήμανε χθες στις δικαστικές αρχές, οι οποίες δεν είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η αρμόδια εισαγγελέας της υπόθεσης επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημερώθηκε ότι ο νόμος δεν επιβάλλει δασμούς, άρα δεν υπάρχει λαθρεμπορία, για εξαγωγές χρυσού στη γειτονική Τουρκία.
Στο αίτημα που κατέθεσε ο κ. Κούγιας, συνήγορος του τηλε-ενεχυροδανειστή, για την αποφυλάκιση του εντολέα του, δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία περί λαθρεμπορίας χρυσού. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε να μη γίνει μεταφορά του πελάτη του στις φυλακές του Ναυπλίου, όπως έχει αποφασιστεί.
Πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ανέφεραν ότι η ανακρίτρια είχε ζητήσει από την Κυριακή έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών με ερώτημα αν υπάρχουν δασμοί στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία.
Η απάντηση ήταν αρνητική (ότι δεν υπάρχουν δασμοί) και για τον λόγο αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και οι 23 κατηγορούμενοι για την υπόθεση τη Δευτέρα!
Σε δηλώσεις του ο κ. Κούγιας είπε ότι «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ΕΕ από την 1995 δεν υπάρχει λαθρεμπορία χρυσού σε χώρες σαν την Τουρκία».
Ολο αυτό λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, πανηγύριζε για την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και για εξάρθρωση κυκλώματος «λαθρεμπορίας» ενώ περιέγραφε τον Ριχάρδο με τα χειρότερα λόγια (λεπτομέρειες εδώ). Τι θα πει τώρα ο Πρωθυπουργός;
Ο κ. Κούγιας είπε ότι «προς το παρόν» δεν σκοπεύει να κάνει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας εις βάρος του πελάτη του. Προς το παρόν…
Τι αναφέρει το αίτημα Κούγια
«Πληροφορήθηκα ότι χθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.
» Προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών”»