Καρέ της Αντζελα Μπακάρες με το «σούπεργιοτ» της οικογενείας Λιντς, το 56άμετρο «Bayesian», που βυθίστηκε στα σικελικά νερά | EPA/PERINI NAVI PRESS OFFICE / Twitter
Επικαιρότητα

Φουρτούνες και μετά το ναυάγιο για τη χήρα του Μάικ Λιντς

Η χαροκαμένη Αντζελα Μπακάρες κληρονόμησε και δικαστικούς μπελάδες: η Hewlett Packard δεν εγκαταλείπει τον νομικό αγώνα στο Λονδίνο όσον αφορά την υπόθεση του λογισμικού «Autonomy» και επιδιώκει αποζημίωση 4 δισ. δολαρίων, αδιαφορώντας για την τραγική συγκυρία
Protagon Team

Το πένθος για τον χαμό του συζύγου της και της θυγατέρας τους (και, βέβαια, η χαρά για τη δική της διάσωση) είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά, η προσθέτουσα άγχος στη συμφορά και στο σοκ, είναι ότι η χήρα του Μάικ Λιντς, η Αντζελα Μπακάρες, πρέπει να συνηθίσει όχι μόνο στην απώλεια των αγαπημένων της στο λιμανάκι του Παλέρμο, αλλά και στις απαιτήσεις της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard, οι οποίες ανέρχονται σε 4 δισ. δολάρια και αφορούν αποζημίωση για το λογισμικό «Autonomy».

Υστερα από τo ναυάγιο του «Bayesian», λοιπόν, έρχονται οι μεγάλες φουρτούνες για τη χήρα. «Τώρα, μέσα στον απέραντο πόνο της, θα έχει νέους οικονομικούς μπελάδες» έγραψε η Corriere della Sera. «H Μπακάρες επέστρεψε στη Βρετανία και πρέπει να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει πρακτικά ζητήματα τα οποία ενδέχεται να υπονομεύσουν την άνετη ζωή που γνώρισε στο πλευρό ενός άνδρα ο οποίος θεωρήθηκε ‘‘ο βρετανός Μπιλ Γκέιτς’’» σχολίασε η Πάολα ντε Καρόλις.

Πριν από την υπόθεση απάτης στο Σαν Φρανσίσκο, όπου τελικώς αθωώθηκε, ο Λιντς, μαζί με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του, τον Σούσοβαν Χουσέιν,  είχαν κριθεί ένοχοι από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για διόγκωση της τιμής πώλησης του λογισμικού «Autonomy» στον αμερικανικό κολοσσό, δηλαδή για μόχλευση «φούσκας». Το 2011 η συγκεκριμένη αγοραπωλησία ανήλθε σε 11,1 δισ. δολάρια.

Ομως τον Ιανουάριο του 2022 το βρετανικό δικαστήριο απεφάνθη ότι το ποσόν αποζημίωσης (για τη «φούσκα») θα ανακοινωθεί εν καιρώ, μετά την ολοκλήρωση της δίκης στις ΗΠΑ, και ότι μάλλον θα είναι χαμηλότερο από τα 4 δισ. δολάρια που ζήτησε η Hewlett Packard. «Συνεπώς υπάρχει η σκιά του αγνώστου, η οποία βαραίνει το μέλλον. Εξάλλου η αμερικανική εταιρεία έχει γνωστοποιήσει ότι δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τη βρετανική διαδικασία».

Ο Λιντς και η κόρη του Χάνα, δύο από τους πνιγμένους του ναυαγίου στο Παλέρμο (EPA/FAMILY HANDOUT)

Και συνέχισε η Ντε Καρόλις: «Η επιμονή των Αμερικανών είναι δεδομένη, παρά την πιθανότητα να προκληθεί σάλος από την επιθετικότητα με την οποία η εταιρεία αντιμετωπίζει μια γυναίκα που μόλις έχασε τη μισή οικογένειά της. Οι Αμερικανοί λένε ότι το βρετανικό δικαστήριο αναγνώρισε πως η Hewlett-Packard επί της ουσίας κέρδισε την υπόθεση απάτης κατά των Λιντς και Χουσέιν, αφού τον Φεβρουάριο συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις και αναμένεται ο καθορισμός τους. Πρόθεση της Hewlett-Packard είναι να συνεχίσει τις διαδικασίες μέχρι τέλους».

Εδωσε και το νομικό στόρι της υπόθεσης: «Η εκδίκαση στο Λονδίνο διήρκεσε 93 ημέρες. Τελικώς ο Λιντς δικάστηκε και στις ΗΠΑ. Μετά τη δίκη του στην Καλιφόρνια, ο Λιντς έδωσε συνέντευξη στους λονδρέζικους Sunday Times και είπε ότι ξαναρχίζει τη ζωή του. Ανέφερε ότι αισθανόταν άσχημα όταν μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στο Σαν Φρανσίσκο με το αεροπλάνο. Τότε δεν είχε δείξει ότι ανησυχούσε για τα οικονομικά της οικογενείας του, αντιθέτως είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τις επενδυτικές ικανότητες της Αντζελα κατά το διάστημα των 13 μηνών που ο ίδιος ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό».

Η Μπακάρες, ιδιοκτήτρια του ιστιοφόρου που βυθίστηκε στο Παλέρμο, είναι κόρη κολομβιανών μεταναστών. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από 57 χρόνια και εκεί εργάστηκε στον οικονομικό τομέα. Ο πρώτος γάμος της, το 2000, κράτησε λίγους μήνες. Τον Μάιο του 2001 ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της με τον Λιντς και παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Γέννησαν δύο κόρες, την Εσμε που σπουδάζει Φυσική στο Imperial College του Λονδίνου, και την άτυχη Χάνα, που πνίγηκε στο ναυάγιο προτού φοιτήσει στο Τμήμα Λογοτεχνίας της Οξφόρδης.