Ενιαίος φορέας κινηματικού χαρακτήρα -όπως έχει ανοικτά ζητήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης- ή διατήρηση του σχηματισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Η επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά, όσο ζυγώνει η εκλογική διαδικασία για την νέα της ηγεσία, παραμένει ερωτηματικό, με τις διεργασίες και τις ζυμώσεις πάντως να κορυφώνονται καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι διεκδικητές βγαίνουν μπροστά.
Μετά τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της παράταξης ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης, την ώρα που ο επικεφαλής του Ποταμιού τηρεί στάση αναμονής σταθμίζοντας τα δεδομένα.
Κι ενώ, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του νέου φορέα (πληροφορίες αναφέρουν ότι έπονται αυτές του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Μανιάτη, χωρίς να αποκλείεται να βγουν μπροστά και άλλα πρόσωπα), δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν ο χαρακτήρας του θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός.
Από πλευράς ΔΗΜΑΡ έχει πέσει η πρόταση της διπλής κάλπης, όπου στη μία οι ψηφοφόροι θα καλούνται να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό και στην άλλη να αποφασίσουν αν θα πρέπει οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί να διατηρήσουν την υπόστασή τους, ή να διαλυθούν και να ενταχθούν στον νέο φορέα.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών παραμένει λεπτό, με τις απόψεις να διίστανται από επιτελείο σε επιτελείο.
Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως θα μπει στην κούρσα μόνο σε περίπτωση που αφορά στη συγκρότηση ενός νέου φορέα (και όχι τη ΔΗΣΥ), ενώ σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως αν τελικά το ενδιαφέρον του για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή (δηλ. την υποβολή υποψηφιότητας για την ηγεσία της) αυτό θα γίνει μόνο αν η νέα προσπάθεια αποκτήσει «κινηματικό χαρακτήρα». «Το Ποτάμι έχει στελέχη και όργανα. Συζητάμε τα διάφορα που ακούγονται από τους πολιτικούς αρχηγούς και από τα συνέδριά τους και προφανώς θα πάρουν τις απαντήσεις τη στιγμή που πρέπει. Πάντως το κυρίαρχο για εμάς δεν είναι να μπαίνουμε σε ένα συνεχή διάλογο διαδικασιών, αλλά να δίνουμε απαντήσεις για τα προβλήματα που έχει ο τόπος» είχε δηλώσει ο ίδιος, παλαιότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ο ίδιος διαβουλευθεί για μια ακόμη φορά με τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος. Αρχές Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να συγκληθεί η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα (κάτι σαν Κεντρική Επιτροπή) η οποία και θα χαράξει τη νέα πορεία στο πλαίσιο των αποφάσεων του 2ου συνεδρίου του Ποταμιού που έγινε το ’16 και που όριζε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής χωρίς στημένες διαδικασίες, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες». Το μόνο σίγουρο είναι πως αν τελικά το Ποτάμι μπει στη διαδικασία της συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα, ο κ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρός του, δηλαδή δεν υπάρχει καμία σκέψη στήριξης κάποιου άλλου υποψηφίου.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης νέου ενιαίου φορέα, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ θετική την ενδεχόμενη συμμετοχή του Ποταμιού, καλώντας ακόμα και όσους έχουν διαφωνίες, να συνδράμουν κι αυτοί στη διαμόρφωση της νέας προοδευτικής παράταξης.
Κατά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προοδευτική παράταξη που θα προχωρήσει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, επαναδιατυπώνοντας την άποψή του ότι θα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά προεδρικού συστήματος.
Όπως είπε, σκοπός του δεν είναι νίκη εις βάρος της κ. Γεννηματά και των υπολοίπων διεκδικητών, αλλά να «αφαιρεθεί το ηθικό πλεονέκτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ηττηθεί το πολιτικό πλεονέκτημα της ΝΔ».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στη διαδικασία για την εκλογή της νέας ηγεσίας δεσμεύει όσους εκτεθούν στην ψηφοφορία, να παραμείνουν στον νέο φορέα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως δεν βάζει ως προϋπόθεση τη διάλυση των κομμάτων που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά -όπως είπε- η απόφαση του καθενός θα πρέπει να είναι οριστική και να μην είναι θέση προς διαπραγμάτευση. Όσοι συμμετέχουν, το κάνουν άνευ όρων και θα παραμείνουν μέχρι τέλους, διεμήνυσε και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, θα παραμείνει ενεργός για να συμβάλει στην επίτευξη του εγχειρήματος. Οσον αφορά στην κριτική ότι όλα γίνονται για να εκλεγεί ο ίδιος και άλλοι υποψήφιοι, βουλευτές, παρατήρησε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο για τη χώρα.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα των μελλοντικών συνεργασιών, ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε αντίθετος στη λογική της συγκυβέρνησης «για να μοιράσουμε αξιώματα και υπουργεία», θέτοντας ως πρώτο στόχο η νέα παράταξη να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή. «Όποιος ψηφίζει Γιάννη Ραγκούση, ψηφίζει αρχηγό άξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν ψηφιστεί κάποιος που προτείνει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ο Τσίπρας».