Στην Ινδία έχουν στραμμένα τα βλέματα πολλοί ειδικοί με την ελπίδα να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Η χώρα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς παγκοσμίως σε φάρμακα και εμβόλια. Εδώ και 30 χρόνια οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά μαζί της για την παραγωγή εμβολίων για μία σειρά από ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός, η φυματίωση, η γρίπη, εντερικές παθήσεις κλπ.
Στην Ινδία βρίσκονται έξι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων και πολλοί μικρότεροι, παράγοντας δόσεις κατά της πολυομυελίτιδας, της μηνιγγίτιδας, της πνευμονίας, της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, του ροταϊού και άλλων παθήσεων.
Τουλάχιστον 12 ινδικές εταιρείες έχουν μπει στη μάχη για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.
Μία από αυτές είναι το Ινστιτούτο Serum, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 53 χρόνια, παράγει 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων τον χρόνο, στα δύο εργοστάσιά της στην Ινδία. Εχει επίσης μικρότερα εργοστάσια στην Ολλανδία και την Τσεχία. Επτά χιλιάδες άτομα εργάζονται στην εταιρεία, η οποία παράγει 20 διαφορετικά εμβόλια για 165 χώρες. Το 80% των δόσεών της εξάγεται και είναι από τις φθηνότερες στον κόσμο, με μέση τιμή τα 50 λεπτά.
Τώρα, η Serum συνεργάζεται με την Codagenix, αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη ενός από τα 80 εμβόλια για τον κορονοϊό, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί τμήμα του ιού, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί ή μειωθεί τα βλαβερά συστατικά του και πλέον δεν προκαλούν την ασθένεια.
«Ετοιμάζουμε δοκιμές σε ζώα τον Απρίλιο. Τον Σεπτέμβριο, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», είπε ο Ανταρ Πουναβάλα, διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute, στο BBC.
Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη άλλου εμβολίου για τον κορονοϊό. Για αυτό, χρησιμοποιείται ως βάση ένας γενετικά μεταλλαγμένος ιός χιμπατζή. Οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν την Πέμπτη στην Οξφόρδη και αν όλα πάνε καλά, οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν ένα εκατομμύριο δόσεις τον Σεπτέμβριο.
«Θα χρειαστούμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, ιδανικά μέχρι το τέλος του χρόνου, για να τελειώσουμε την πανδημία και να βγούμε από το lockdown», είπε ο Αντριαν Χιλ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Τζένερ στην Οξφόρδη.
Το Iνστιτούτο Serum έχει τη δυνατότητα να παράγει 400 με 500 εκατ. δόσεις. «Εχουμε ήδη επενδύσει σε αυτό», εξηγεί ο Πουναβάλα.
Αλλη εταιρεία στην Ινδία, η Bharat Biotech εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν και την αμερικανική εταιρεία FluGen, για να παράγουν 300 εκατ. δόσεις. Υπάρχουν ακόμα σε εξέλιξη πέντε ή έξι διαφορετικές έρευνες ινδικών εργαστηρίων για εμβόλια του κορονοϊού.
Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων.
Ομως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εμβόλιο θα αργήσει -αν βρεθεί- και ότι ίσως να έχει διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε δύο χρόνια ή λιγότερο», τονίζει ο Πουναβάλα.