Στο υπουργείο Οικονομικών στρέφεται όλο το ενδιαφέρον για το νέο νομοσχέδιο | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Φορολογικό-Ασφαλιστικό, μέρος δεύτερο

Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους – Χαράτσια σε Καύσιμα, τσιγάρα, συνδρομητική τηλεόραση, ξενοδοχεία και τυχερά παιχνίδια – Από πότε αρχίζει η εφαρμογή τους -
Protagon Team

Η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θυμίζει πλέον περισσότερο το παιχνίδι της… κολοκυθιάς, παρά τεχνοκρατική διαδικασία. Και όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, τόσο ο κόφτης δαπανών θα θυμίζει… ασανσέρ, όσον αφορά το σημείο στο οποίο θα ενεργοποιείται. Και μέσα σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις ρυθμίσεις για τους έμμεσους φόρους.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να φτάσει στη Βουλή την Τρίτη ή την Τετάρτη, μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτων τηλεδιασκέψεις και αλλεπάλληλες ανταλλαγές email μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων. Ολα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα μέχρι τις 24 Μαΐου, όταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Βέλγιο για το κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, από τις περικοπές δεν θα εξαιρούνται μισθοί και  συντάξεις. Καταβάλλεται προσπάθεια όμως να μπορεί να μπαίνουν στο στόχαστρο υπό προϋποθέσεις και αναλόγως του ύψους της απόκλισης, αφού πρώτα περικοπούν άλλες δαπάνες.

Συνοπτικά, αναμένεται:

Ιούνιος

4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
20% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
25% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32%
 για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω

Στα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν επιβάλλονται συντελεστές αύξησης ή μείωσής τους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

Επίσης από 1η Ιουλίου 2016, μια σειρά από νησιά χάνουν την έκπτωση ΦΠΑ: Πρόκειται για τη Σύρο, τη Θάσο, την Ανδρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Σκύρο, την Αλόννησο και τη Σίφνο που χάνουν από την 1η Ιουλίου την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% η οποία ισχύει έως σήμερα, εφαρμόζοντας τη μνημονιακή δέσμευση του περυσινού καλοκαιριού. Αποτέλεσμα θα είναι οι σαρωτικές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

 Από την 1η Ιανουαρίου 2017:

Από την 1η Ιανουαρίου 2018: