Αστυνομικός στο σημείο της επίθεσης | REUTERS/John Gastaldo
Επικαιρότητα

Φονική επίθεση με ένα νεκρό σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο

Ενας νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα αφότου άνοιξε πυρ μέσα στον χώρο λατρείας όπου βρίσκονταν δεκάδες πιστοί, σε ένα περιστατικό που ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε έγκλημα μίσους
Protagon Team

Ενας ένοπλος εισέβαλε το Σάββατο σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας τη στιγμή που ήταν γεμάτη από πιστούς που είχαν προσέλθει σε τελετή για το εβραϊκό Πάσχα και άνοιξε πυρ με οπλοπολυβόλο, σκοτώνοντας μια ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίζοντας ακόμη τρία άτομα.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για έγκλημα το οποίο πιθανόν είχε σαν έμπνευση τη σφαγή στα τεμένη του Κραίστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Οι τραυματίες είναι δύο ενήλικοι άνδρες (ο ένας ήταν ο ραβίνος) και μια ανήλικη κοπέλα που νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Το θύμα της επίθεσης είχε επίσης μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά εξέπνευσε.

Η επίθεση συνέβη λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (τοπική ώρα, απόγευμα Σαββάτου στην Ελλάδα), στο Πόγουεϊ, ένα προάστιο περίπου 50.000 κατοίκων. Ο δράστης μπήκε στην συναγωγή και άρχισε να πυροβολεί με οπλοπολυβόλο AR-15, σύμφωνα με τον σερίφη. Το όπλο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε πολυάριθμες φονικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Περίπου 100 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στη συναγωγή καθώς επρόκειτο να τελεστεί μια ακολουθία για το Εβραϊκό Πάσχα.

Ο ύποπτος, ο Τζον Ερνεστ, ένας 19χρονος λευκός από το Σαν Ντιέγκο, διέφυγε από το σημείο με αυτοκίνητο, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα όταν παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση στην αστυνομία.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται ακριβώς έξι μήνες μετά την ημέρα που ένας ένοπλος εισέβαλε σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ της Πενσιλβάνια σκοτώνοντας 11 ανθρώπους.

Ο σερίφης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο δήλωσε πως οι Αρχές ερευνούν τις αναρτήσεις του Ερνεστ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την «ανοιχτή επιστολή» του, υπονοώντας ότι ίσως να είχε συντάξει κάποιου είδους γραπτό μανιφέστο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια «προς τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν» από την επίθεση. Πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι πρόκειται για έγκλημα μίσους», σημειώνοντας πως οι Αρχές «θα διαλευκάνουν την υπόθεση».