Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας | REUTERS/Johanna Geron/Pool
Επικαιρότητα

Φον ντερ Λάιεν: Τον Μάρτιο η πρότασή μας για το πανευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού

Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές, η πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι μέσα σε αυτόν τον μήνα, οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν την πρότασή τους
Protagon Team

Ολο και πιο κοντά στη θέσπιση διαβατηρίου εμβολιασμού πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και την επαναφορά της σχετικής πρότασης, την περασμένη εβδομάδα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού.

«Οσο για το θέμα τού πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.

Το ζήτημα είχε βάλει αρχικά στο τραπέζι ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στις 12 Ιανουαρίου, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν, για να το επαναφέρει στην τηλεσύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

Μετά την τηλεσύνοδο, την Παρασκευή, η Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, είχε δηλώσει: «Η απόφαση, λοιπόν, του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα. Στο τέλος Ιανουαρίου, τα κράτη-μέλη, με τη στήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν τι είδους δεδομένα χρειάζονται για τέτοιου είδους πιστοποιητικά εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Πολύ απλά, είναι μία φόρμα περιεχομένου, ποιο είδος εμβολίου χρησιμοποιήθηκε, υπάρχει μοναδικός κωδικός αναγνώρισης και το μικρότερο ποσοστό δεδομένων που χρειάζεται για κάθε πιστοποιητικό. Τώρα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα εφαρμόσουν στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους, για να διαβεβαιώσουν ότι τα συστήματα υγείας είναι κατάλληλα για αυτόν τον σκοπό», συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν προσφέρει τη συνεργασία για τα δεδομένα, όπως έγινε και με την ιχνηλάτηση, και να δημιουργηθεί μία πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις τη μία με την άλλη, έτσι ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές».