Aπό την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την ίδια αλλά και τη σύνθεση της νέας Κομισιόν με 461 ψήφους υπέρ, 157 κατά και 89 αποχές. Η γερμανίδα πολιτικός θα αναλάβει καθήκοντα από 1ης Δεκεμβρίου ως διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στη διανθισμένη με αναφορές στα μείζονα ζητήματα ομιλία της προς το Σώμα, η Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαμορφώσει την παγκόσμια τάξη. Επίσης, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, αναλύοντας τη στρατηγική της, επικέντρωσε στο Μεταναστευτικό και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Η αλλαγή του κλίματος, είπε, αποτελεί «υπαρκτική πρόκληση» για την Ευρώπη αλλά και για όλον τον κόσμο. Επ’ αυτού του θέματος, η ΕΕ «έχει καθήκον να δράσει, αλλά διαθέτει και την εξουσία να δρομολογήσει εξελίξεις».
«Θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές. Η ΕΕ θα ενσωματώσει τη χρηματοδότηση δράσεων υπέρ του κλίματος στον προϋπολογισμό της». Η ΕΕ «μπορεί να διαμορφώσει μια καλύτερη παγκόσμια τάξη» είπε επίσης. Διότι «αυτή είναι η αποστολή της, αυτό είναι που θέλουν οι Ευρωπαίοι». Κατά την ακριβή δήλωσή της, «ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει καλύτερος κόσμος».
Η μετανάστευση
Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε με συναισθηματισμό στο Μεταναστευτικό, θυμίζοντας την ιστορία με τους θανάτους των Βιετναμέζων στην νταλίκα του Εσεξ, τον περασμένο μήνα, και τόνισε ότι «η ΕΕ θα παρέχει πάντα καταφύγιο σε εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας», όπως και ότι «είναι προς όφελός μας οι ενσωματώσεις στην κοινωνία μας».
Ωστόσο θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα χορήγησης ασύλου και θα ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πάντως «η μετανάστευση δεν θα φύγει, θα μείνει μαζί μας» όπως δήλωσε.
Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Brexit λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι οι δεσμοί μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας θα παραμείνουν ισχυροί.
Παρουσιάζοντας την ομάδα των επιτρόπων της, η γερμανίδα πολιτικός σχολίασε ότι η ποσόστωση των γυναικών είναι ικανοποιητική, όπως και η εκπροσώπηση «διαφορετικών πολιτισμών και χωρών».