Ανησυχία και έντονο προβληματισμό της για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, δικαστικών λειτουργών που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων, εκφράζει η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε κοινή ανακοίνωσή τους με αφορμή την αποστολή τη Δευτέρα παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για «σοβαρό κενό ασφαλείας» στο σύστημα ελέγχου στο Δικαστικο Μέγαρο της πόλης.
Οπως υπογραμμίζει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα πρέπει να τοποθετηθούν και να λειτουργούν «σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».
Οπως προαναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Οpen, ο κ. Φλωρίδης παραδέχθηκε πως από το περιστατικό της αποστολής του παγιδευμένου φακελου προκύπτει σοβαρό κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Κληθείς μάλιαστα να διευκρινίσει αν ο φάκελος πήγε κατευθείαν στο γραφείο της προϊσταμένης του Εφετείου, αρκέστηκε να πει ότι αυτό θα το δείξει η έρευνα, χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει.
Ο φάκελος με υποτιθέμενο αποστολέα την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, έφτασε μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία και παραδόθηκε στο γραφείο της Προέδρου Εφετών που ήταν και η παραλήπτρια του, στον τρίτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.
Το περιεχόμενό του όμως της κίνησε υποψίες και συμβουλευόμενη άτομο του οικείου περιβάλλοντος της, το παρέδωσε προς διερεύνηση. Ο φάκελος εστάλη και πέρασε από μηχάνημα ΧRAY και διαπιστώθηκε ότι περιείχε μηχανισμό με εκρηκτική ύλη και συγκεκριμένα ζελατοδυναμίτιδα.
Ο μηχανισμός απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛΑΣ, ενώ τις έρευνες για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Από το πρωί της Τρίτης εν τω μεταξύ έξω από την κεντρική είσοδο στο Δικαστικο Μέγαρο Θεσσαλονίκης σχηματίζονται μεγάλες ουρές καθώς πλέον ο έλεγχος που γίνεται στους εισερχόμενους στο κτίριο, είναι ενδελεχής. Προηγήθηκε έρευνα του κτιρίου από αστυνομικό με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Κ-9 που ανιχνεύει εκρηκτικές ουσίες.
Από την πλευρά του, ο σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προχωρά σε αποχή, από τις 11:00 ως τις 13:00, και γενική συνέλευση.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου με αφορμή το περιστατικό της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη:
«Με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος-επιστολής προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, που, κατά τύχη αγαθή, έγινε έγκαιρα αντιληπτό και εξουδετερώθηκε, πριν ανοιγεί και εκραγεί, με τις εντεύθεν απρόβλεπτες συνέπειες,
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την βαθιά μας λύπη, αλλά και τον έντονο προβληματισμό μας για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων,
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ την ανάγκη τοποθέτησης και λειτουργίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».