Την μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης κατά 50% στα επόμενα δύο χρόνια έχει βάλει στόχο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αυτόν τον στόχο.
Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας για το νέο δικαστικό χάρτη, που θα συμπληρωθεί, όπως είπε και με νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (νέα νομοθεσία για την εκδίκαση των αστικών διαφορών) τόνισε ότι η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων κατά 25% από τη πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής των νέων μέτρων.
Ειδικότερα, όσον αφορά την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, που συνδέεται και με τις προοπτικές επενδύσεων, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εκθέσεις αξιολόγησης, λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 146η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις δικαστικές καθυστερήσεις.
«Προκειμένου να προωθήσουμε ένα πλέγμα αλλαγών, δεν αρκεί η εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, με την ενσωμάτωση 1000 ειρηνοδικών στα πρωτοδικεία με βάση την οποία αναμένεται μία επιτάχυνση, της τάξης του 25% μέσα σε έναν χρόνο», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε πως αν η εν λόγω μεταρρύθμιση συνδυαστεί με τη νέα πολιτική δικονομία που θα ψηφιστεί στο τέλος καλοκαιριού, και με την ανάθεση μέρους των υποθέσεων σε δικηγόρους, σε βάθος διετίας ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να μειωθεί κατά 50% συνολικά.
Επιτάχυνση και στο ΣτΕ
Οπως τόνισε ο κ.Φλωρίδης στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ψηφιστεί νέος νόμος για Συμβούλιο της Επικρατείας, ο οποίος θα θέσει τέλος στις ατέρμονες αναβολές υποθέσεων και θα συμβάλει στην ταχύτερη έκδοση αποφάσεων, ειδικά για υποθέσεις επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι η κάθε προσφυγή στο ΣτΕ θα χρεώνεται από την αρχή σε έναν δικαστή, ενώ ο φάκελος θα πρέπει να είναι έτοιμος εντός τριών μηνών. Στη συνέχεια οι υποθέσεις – κατά κύριο λόγο – θα εκδικάζονται σε συμβούλιο σύντομα και μόνον κατ’ εξαίρεση σε ακροατήριο.
Φυλακή για τα βαριά τροχαία
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στην αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας που αφορά τα βαριά τροχαία ατυχήματα, καθώς ήδη προβλέπονται κακουργηματικές κατηγορίες και ποινές φυλάκισης για όσους παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και τραυματίζουν ή σκοτώνουν κάποιον. «Η πολιτεία όφειλε να ρίξει το βλέμμα της και προς τα θύματα. Όχι μόνον τους δράστες, οι οποίοι έχουν ως κατηγορούμενοι τα δικαιώματα τους και ο νόμος οφείλει ως προς αυτά να εφαρμόζεται», είπε ο υπουργός.
Τέμπη
Σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες για την υπόθεση των Τεμπών, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δικαστές και εισαγγελείς κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν υπάρχει ούτε ένας δικηγόρος από τους 120 που υπερασπίζονται τα θύματα και τους συγγενείς τους, που να έχει διατυπώσει παράνομο ή ένσταση για τις ενέργειες των δικαστικών. Εξ αυτού η δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της».
Σε ό,τι αφορά την αίθουσα όπου θα γίνει η δίκη, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έκανε όποια νομοθετική αλλαγή χρειάστηκε, για να διευκολυνθεί η ανάκριση.
«Σπίτι για το παιδί» σε τέσσερις πόλεις
Από το βήμα του Συνδερίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λειτουργήσουν «Σπίτια για το παιδί» σε 4 πόλεις -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Πρόκειται για ειδικές δομές όπου δικαστικοί λειτουργοί μπορούν να παίρνουν καταθέσεις από παιδιά που έχουν κακοποιηθεί και δεν πρέπει να καταθέτουν σε αστυνομικά τμήματα ή ανακριτικά γραφεία.
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.