Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή | Intime
Επικαιρότητα

Φλωρίδης για υπόθεση Κολωνού: Δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω

Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζει τις δικαστικές αποφάσεις, καταλύεται η δημοκρατία, είπε στη Βουλή
Protagon Team

«Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο», είπε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση του Κολωνού, μετά τις χθεσινές προτάσεις της εισαγγελέως οι οποίες έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Πρόκειται για μια δίκη η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Επομένως το τι διαδραματίζεται σε εκείνον τον χώρο, εγώ προσωπικά δεν το γνωρίζω. Η δίκη αυτή διεξάγεται ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού, την πλειοψηφία του οποίου έχουν οι ένορκοι. Κατά συνέπεια το δικαστήριο συγκροτείται από επτά ισότιμους δικαστές και αυτό το δικαστήριο θα αποφασίσει με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ενώπιόν του. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει, αλλά νομίζω ότι ειδικά στο δικαστήριο που συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή από τακτικούς δικαστές και από πολίτες, οι οποίοι κληρώνονται ως ένορκοι, χρειάζεται περισσότερο σεβασμό» είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

Δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω 

Ο κ. Φλωρίδης, τόνισε επίσης ότι η Βουλή είναι ο χώρος όπου η νομοθετική εξουσία, ανεξάρτητη, ασκεί το δικό της έργο και σε έναν άλλο χώρο η δικαστική εξουσία ασκεί τον δικό της ρόλο, το δικό της καθήκον.

Νωρίτερα, είχαν παρέμβει βουλευτές και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης οι οποίοι μίλησαν για «απόπειρα αθώωσης βιαστών ανηλίκων» και ρώτησαν τον υπουργό αν είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή.

«Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης, οποιασδήποτε σοβαρής χώρας, δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τι λένε και τι αποφασίζουν οι δικαστές, πολύ δε περισσότερο όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης αγνοεί απολύτως το πώς εξελίχθηκε η δίκη εκεί. Εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης οποιασδήποτε σοβαρής χώρας, είναι σε διαρκή σχολιασμό των αποφάσεων που λαμβάνει η Δικαιοσύνη, τότε η Δημοκρατία καταλύεται και τέτοια συμβολή δική μας δεν υπάρχει», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.

«Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο υπουργός μίλησε ακόμη για «κροκοδείλια δάκρυα» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησης του οποίου επιχειρήθηκε η μετατροπή του βιασμού σε πλημμέλημα, ενώ μειώθηκαν οι ποινές.

«Επειδή έγινε αναφορά στα φρικτά αδικήματα που τελούνται κατά ανηλίκων, ειδικά τον βιασμό, θέλω να θυμίσω ότι το 2019, όταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ φέρατε τους ποινικούς κώδικες, επιχειρήσατε να μετατρέψετε το αδίκημα του βιασμού, του άρθρου 336 του ποινικού κώδικα, από κακούργημα σε πλημμέλημα. Δηλαδή, να παραμένουν οι δράστες των βιασμών και ειδικά βιασμών των ανηλίκων, ατιμώρητοι. Η αντίδραση βουλευτών και γυναικείων οργανώσεων του κόμματος, που δημοσιοποιήθηκε με διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή, ήταν αυτή που απέτρεψε την τότε κυβέρνηση να το πάρει πίσω τελευταία στιγμή και να επαναφέρει το κακούργημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φλωρίδης, ενώ μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμαρτύρονταν για «συκοφαντίες».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να μειώσει την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή από 20 σε 15 χρόνια κάθειρξης. «Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα θύματα των βιασμών όταν είναι ανήλικοι. Μειώσατε το όριο με το οποίο θα μπορούσαν να καταδικαστούν από τα 20 στα 15 χρόνια, αφού επιχειρήσατε νωρίτερα να τους αφήσετε ατιμώρητους», είπε.