Σε αναζήτηση λύσης για το επίμονο –όπως καταγράφεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– πολιτικό πρόβλημα με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση λόγω Τεμπών, πληθαίνουν τα τελευταία 24ωρα οι δηλώσεις εκ των έσω που ήδη ερμηνεύονται ως «τροχιοδεικτικές» για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος ως γνωστόν είχε παραιτηθεί από υπουργός Μεταφορών για να διεκδικήσει λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα.
Κορυφαία όλων, αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που δήλωσε ευθέως πως αν είχε εκείνος την πολιτική ευθύνη δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές (όπως δηλ. έπραξε ο κ. Καραμανλής και επανεξελέγη με τις ψήφους των πολιτών των Σερρών).
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φλωρίδης, αφού χαρακτήρισε ανοησία τις καταγγελίες περί συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών, διαχώρισε ανοικτά τη θέση του με την επιλογή του κ. Καραμανλή να διεκδικήσει (και να επιτύχει) την επανεκλογή του στη Βουλή λίγους μόλις μετά την παραίτηση του από υπουργός υπό το βάρος του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, σπεύδοντας πάντως να συμπληρώσει ότι σήμερα δεν θα οδηγούσε πουθενά τυχόν παραίτηση του κ. Καραμανλή από τη βουλευτική του ασυλία,
Κληθείς δε να σχολιάσει το αίτημα του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη (εδώ) να ελεγχθεί για τα Τέμπη εν δυνάμει του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος, ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε λόγο για «απάτη» και «θέατρο».
Ο κ. Σπίρτζης μετήλθε μια απάτη, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς, όπως εξήγησε, προηγουμενως θα έπρεπε να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του από τη Βουλή, να έχει εξελιχθεί η διαδικασία της δίωξης και για κάποιο λόγο να είχε σταματήσει. Ενώ αν ασκηθεί από εδώ και πέρα ποινική δίωξη, θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία από το δικαστήριο.
Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης, επειδή πρόκειται για κακούργημα, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών παραγράφονται 20 χρόνια μετά.
Οσον αφορά εξάλλου το πότε θα αρχίσει η δίκη των κατηγορουμένων για την τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε αυτή τη φορά ότι νέα στοιχεία προς διερεύνηση που προκύπτουν, την πάνε πίσω.
Η δήλωση Φλωρίδη για τον Κώστα Καραμανλή και την επιλογή του να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των εκλογέων στις Σέρρες στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, έρχεται σε συνέχεια των (αντίστοιχων) αποστάσεων που πήραν σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, Λευτέρης Κτιστάκης και Γιώργος Σταμάτης.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Blue Sky, ο κ. Φόρτωμας είπε ευθαρσώς ότι προφανώς και θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών, ενώ ο κ. Σταμάτης παρατήρησε πως ο ίδιος «δεν θα άντεχε» αν βρισκόταν στη θέση του κ. Καραμανλή.
«Εάν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να αυτοκτονούσα», ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του στο ερώτημα αν θα παραιτείτο της βουλευτικής του ασυλίας.
«Σας το λέω και εγώ, μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Αλλά σας λέω, δεν πρέπει να λέμε τι θα κάναμε εμείς, γιατί έτσι…», επανέλαβε ο κ. Σταμάτης και σε δηλώσεις στο Attica ΤV.
«Δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται ερμηνείας», ανέφερε. «Απλώς νομίζω, στην απάντηση τι θα κάναμε εμείς, είναι σαν να αδειάζουμε αυτόν που δεν κάνει αυτό που είτε θέλουμε εμείς, είτε θέλει η κοινωνία», θέλησε να συμπληρώσει.
Με τη σειρά του και ο Λευτέρης Κτιστάκης, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, δήλωσε πως θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία αν ήταν στη θέση του Καραμανλή.