| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία ημέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ΠΚ του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Για ποινές αναντίστοιχες του μεγέθους της τραγωδίας μίλησαν, νωρίτερα, άλλα στελέχη της κυβέρνησης
Protagon Team

Το γεγονός ότι η δίκη για το Μάτι έγινε «με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019» και, επομένως, «με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους», ανέδειξε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης το απόγευμα της Μ. Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης για την τραγωδία, η οποία εξόργισε τους συγγενείς των θυμάτων.

Οπως ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤnews: «Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές (για το Μάτι); Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην ΕΣΔΑ, καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη (…), εκτός εάν, εντωμεταξύ, από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία ημέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος, σε αντιδιαστολή, στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ. Φλωρίδης θύμισε πως αυτός περιλαμβάνει «διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη». «Αυτή τη διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία», προσέθεσε ο υπουργός και επανέλαβε:

«Αρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, η ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «οι περισσότεροι (από τους κατηγορούμενους) αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές» ο Γιώργος Φλωρίδης παρέπεμψε εκ νέου στη Δικαιοσύνη: «Γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της Δικαιοσύνης, στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία, διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα, να ασκήσουν μια έφεση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τα αδικήματα για το Μάτι να παραγραφούν προτού εκδικαστεί δίκη σε φεύτερο βαθμό, δεδομένου ότι η δίκη σε πρώτο βαθμό χρειάστηκε έξι χρόνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Πριν από λίγο, πριν έρθω εδώ, είδα ότι έγινε μια παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε να καθαρογραφεί γρήγορα η απόφαση, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση αυτή να οδηγηθεί τάχιστα στο ακροατήριο, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση και διεξαχθεί το Εφετείο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας εξελιχθεί όλη η δίκη, ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν την παραγραφή».

Προηγήθηκαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα, και του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, οι οποίοι σχολίασαν την πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι ως αναντίστοιχη του μεγέθους της τραγωδίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες.