Μηνύματα προς την Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες αλλά και την Αθήνα έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία περιελάμβανε αναφορές στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο αίτημα της Αγκυρας στις ΗΠΑ για τα F-16, στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό.
«Επιθυμούμε να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της αμοιβαίας αλληλεγγύης στον τομέα της διπλωματίας. Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φιντάν.
«Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023», πρόσθεσε, μη παραλείποντας να σχολιάσει ότι «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα».
«Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις», σημείωσε.
Αναφερθείς στο Κυπριακό, επανέλαβε την τουρκική θέση ότι αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, αυτή δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, ο Φιντάν υποστήριξε ότι η συνεργασία της Ουάσινγκτον «με το PKK-YPG, η παρουσία της FETO (σ.σ. πρόκειται για την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν) στην Αμερική και οι μονομερείς κυρώσεις της είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας», για να συμπληρώσει:
«Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αμερική πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει τις λανθασμένες στάσεις της σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια (…). Το αίτημα για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς».
Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του «παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει να ακολουθεί εποικοδομητικές πολιτικές για την ανάπτυξη συνεργασίας και διαλόγου σε όλους τους τομείς».
Παράλληλα, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ κατά καιρούς απέχει «από το να επιδεικνύει στρατηγικό όραμα», φέρνοντας ως παράδειγμα την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η χώρα συνεχίζει σε πορεία «δημοκρατικής οπισθοδρόμησης», με «σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της».