Από τη συνάντηση Χακάν Φιντάν και Αντονι Μπλίνκεν στο Στέτι Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσιγκτον | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Φιντάν – Μπλίνκεν: Κρυφό μαράζι της Τουρκίας τα F-35

Μπορεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών να συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του για τη στήριξη της Γάζας και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όμως βασικό ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ την υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας και να έχουν μία «ανοικτή προσέγγιση» για τα F-35
Protagon Team

Συρία, F-16, Γάζα και Ουκρανία τα βασικά θέματα συζήτησης του τούρκου υπουργού Εξωτερικών με αμερικανούς αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ωστόσο το κύριο θέμα στις συζητήσεις ήταν η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους κούρδους αντάρτες της Συρίας.

Για τη Γάζα

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η «τρομερή κατάσταση» στη Γάζα «απαιτεί την επείγουσα προσοχή μας» και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρει η τουρκική Yeni Safak.

 Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, είπε ότι η πρωτοβουλία για την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα από τον αμερικανικό στρατό που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα είναι «κρίσιμη», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη επέκτασης των χερσαίων διελεύσεων στη Γάζα. 

«Επίσης εστιάζουμε στο να δούμε αν μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση ομήρων, την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ένα περιβάλλον εργασίας για μια διαρκή λύση», είπε. 

Η μπάλα στη Χαμάς

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Χαμάς. 

 Ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Τουρκίας-ΗΠΑ.  

 Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ παραμένουν σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, αλλά και οι αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς αυτής, που οδήγησαν στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35. 

Η Τουρκία «ανησυχεί βαθιά» για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους κούρδους αντάρτες της Συρίας, τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. 

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία διατηρεί την άποψή της για τη Συρία, αλλά και για τα F-35, τονίζοντας ότι στην Αγκυρα πρέπει να διατεθούν αεροσκάφη για τη δουλειά που έκανε η Τουρκία στη διαδικασία της παραγωγής τους. Η Τουρκία είναι ανοιχτή στη συζήτηση του ζητήματος αυτού, αλλά η Ουάσινγκτον είναι αναγκαίο να έχει «μία πιο ανοικτή προσέγγιση». 

 Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών είχαν αρκετούς γύρους συνομιλιών για ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Γάζα, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, η ενέργεια, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Διαμεσολάβηση για την Ουκρανία

Ο Φιντάν δήλωσε επίσης ότι συζήτησε τρόπους για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Ο Φιντάν τόνισε ότι η Αγκυρα πιστεύει πως είναι η ώρα της συζήτησης τρόπων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τερματισμό του πολέμου, αλλά η Τουρκία δεν βλέπει την βούληση αυτή, από το Κίεβο και την Μόσχα. 

«Χρειαζόμαστε μία βάση για τις συνομιλίες, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά κι έναν διάλογο για την πρόληψη χειρότερων κρίσεων», δήλωσε ο Φιντάν. 

Ανατολική Μεσόγειος

Μετά τη συνάντηση, εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, όπου μεταξύ άλλων γίενται λόγος για την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο υπουργός Μπλίνκεν και ο υπουργός Φιντάν συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας. Ο υπουργός (Μπλίνκεν) χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2023, και την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας».