Η κυβέρνηση του Ελσίνκι, που θεωρείται «προοδευτική», θα υψώσει τείχος μήκους 260 χλμ. στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, ώστε να εμποδίσει τυχόν ροή μεταναστών από τη Ρωσία. Πρόκειται για προληπτικό μέτρο που «στοχεύει να αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια», όπως έγραψε η Corriere della Sera. Τι φοβάται το φινλανδικό πολιτικό προσωπικό;
Η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν συνεννοήθηκε με το κεντροδεξιό κόμμα, έλαβε την υποστήριξή του και ανακοίνωσε το μέτρο. Το τείχος που θα ανεγερθεί θα χρησιμεύσει για να αναχαιτιστεί «η απειλή του Πούτιν περί υβριδικού πολέμου». Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ρώσος πρόεδρος θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα σαν όπλο αποσταθεροποίησης της Φινλανδίας – ή, όπως θα λέγαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, θα «εργαλειοποιήσει» το Μεταναστευτικό α λα Ερντογάν.
Οπως και να έχει, το ιταλικό Μέσο θεώρησε ότι η απόφαση της φινλανδικής κυβέρνησης αποτελεί «παρενέργεια» και λογικό αποτέλεσμα «της ρωσικής επιθετικότητας εις βάρος της Ουκρανίας». Η Μαρίν είναι σίγουρη ότι ο Πούτιν «θα αποφασίσει να σπρώξει χιλιάδες μετανάστες στο έδαφος της Φινλανδίας για να βάλει τη χώρα σε μπελάδες, όπως συνέβη κατά παρελθόν στην Πολωνία και στη Λιθουανία με τους λευκορώσους πρόσφυγες».
Η Corriere έγραψε ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι πήγαν στη Φινλανδία. Μετά τη μερική επιστράτευση που κηρύχθηκε στη Ρωσία, η Φινλανδία επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε όλους τους Ρώσους. Τώρα, δηλαδή, τα σύνορα είναι κλειστά, ενώ οι εξαιρέσεις που γίνονται είναι λίγες και αφορούν κυρίως αντικαθεστωτικούς, φοιτητές και οικογένειες που επανενώνονται.
Το τείχος θα είναι ένας μεταλλικός φράχτης με συρματόπλεγμα, αισθητήρες και κάμερες παρακολούθησης διάσπαρτες κατά μήκος της νότιας πλευράς των συνόρων με τη Ρωσία, διότι αυτό το κομμάτι κρίνεται ως το πιο ευάλωτο σε μελλοντική «μαζική μετανάστευση εξ Ανατολών» (ο Βορράς μάλλον θεωρήθηκε αδιάβατος εξαιτίας του πάγου και των πολικών θερμοκρασιών).