Οι προεκλογικές ομιλίες του Στουμπ σκόρπισαν ρίγη: έγιναν μέσα στο φινλανδικό καταχείμωνο | Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS
Επικαιρότητα

Φινλανδία: Νίκη και για την ΕΕ, την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Το επιμύθιο από την επικράτηση του Αλεξάντερ Στουμπ στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής
Protagon Team

Τη σημασία της επικράτησης του Αλεξάντερ Στουμπ στις φινλανδικές εκλογές υπογράμμισε με δυο λέξεις, κυριολεκτικώς μιλώντας, η Corriere della Sera: πέραν πάσης αμφιβολίας, ο συγκεκριμένος πολιτικός είναι «ευρωπαϊστής» και «ουκρανόφιλος» – οι Ιταλοί άνετα μπορούσαν να σημειώσουν και «ΝΑΤΟϊκός», όμως στον τίτλο τουλάχιστον του σχολίου τους απέφυγαν τη συγκεκριμένη νύξη.

«Τι επιτυχημένη επάνοδος στην πολιτική ήταν αυτή για τον Στουμπ! Ο 55χρονος του κεντροδεξιού κόμματος Εθνικός Συνασπισμός εξελέγη πρόεδρος στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 51%» έγραψε το μιλανέζικο μέσο και αμέσως έκανε τις συστάσεις.

«Ο Στουμπ διετέλεσε ευρωβουλευτής, υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπουργός Οικονομίας και, τέλος, πρωθυπουργός (2014-2015). Το 2017 εγκατέλειψε τη δημόσια ζωή, θεωρώντας ότι είχε προσφέρει ό,τι μπορούσε στη χώρα του, όμως του άλλαξε γνώμη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως μας είπε. Και ο αντίπαλός του στις εκλογές της Κυριακής, ο Πράσινος Πέκα Χααβίστα, και αυτός ευρωπαϊστής και ουκρανόφιλος είναι!»

Η Corriere έδωσε τη σοβαρή, για το ΝΑΤΟ κυρίως, πληροφορία ότι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στουμπ θα είναι και διοικητής των φινλανδικών ενόπλων δυνάμεων. «Παίρνει τη σκυτάλη από τον Σάουλι Νιινίστο [σ.σ.: του ιδίου κόμματος με τον Στουμπ], ο οποίος στα 12 χρόνια της προεδρίας του υποστήριξε την ιστορική ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Κλείνοντας το σημείωμά της η Corriere απέδειξε και ότι ο νέος πρόεδρος της Φινλανδίας δεν υστερεί σε ΝΑΤΟϊκό ζήλο: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης που είχαμε με τον Στουμπ πριν από την ψηφοφορία μάς είπε ότι θέλει να εμβαθύνει τη σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία διότι ο ίδιος είναι υπέρ της μόνιμης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο φινλανδικό έδαφος, όπως και της διέλευσης ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Η μοναδική ένστασή του αφορά τα πυρηνικά όπλα. Δεν θέλει να αποθηκευτούν εκεί».