| shutterstock
Επικαιρότητα

Financial Times: Η Ελλάδα πάει καλά, αλλά είναι η… φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Το έγκυρο βρετανικό φύλλο στέκεται στην παραδοξότητα -που δεν είναι καν τέτοια, αν αναλογιστεί κανείς το σοκ της κρίσης και της ύφεσης- να πρωταγωνιστεί η χώρα μας στις θετικές ειδήσεις και στην ανάπτυξη, αλλά να έχει κατρακυλήσει στη δεύτερη χειρότερη θέση της ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία...
Protagon Team

Μια πολύ ενδιαφέρουσα -και πολύ διαφορετική- ανάλυση για την ελληνική οικονομία δημοσίευσαν οι Financial Times, επισημαίνοντας, μέσα από ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, την παραδοξότητα: η Ελλάδα να αναγνωρίζεται ως μία χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, όμως να είναι η… φτωχότερη.

Φυσικά, δεν είναι ακριβώς παράδοξο. Η Ελλάδα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης (και το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για τους πολίτες, αυτό συχνά το παραβλέπουμε) και τώρα είναι που κάνει τα πρώτα στέρεα βήματα προς μια ανάκαμψη — όμως αυτή αργεί.

Έτσι, η παρεμβατική στήλη Alphaville των FT το βλέπει από την απαισιόδοξη γωνιά: επισημαίνει ότι η κρίση της περασμένης δεκαετίας δημιούργησε μια «τρύπα» από την οποία θα χρειαστεί να περάσει μια ολόκληρη γενιά προτού η Ελλάδα καταφέρει να βγει, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης.

Οι Financial Times θυμίζουν ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και μειώνουν το χρέος.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν όντως ότι το ελληνικό χρέος μειώθηκε εντυπωσιακά: κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 162% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε παράλληλα ρυθμούς ανάπτυξης 2% το 2023, την ώρα, για παράδειγμα, που η γερμανική συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Από το 2019 η Ελλάδα εμφανίζει σχεδόν διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, μαζί με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανάκαμψη της κατανάλωσης βοηθούν. Ενώ σύμφωνα με τους FT, βοηθούν επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Όμως, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει ελάχιστα το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι αυτή τη στιγμή η φτωχότερη στην Ευρωζώνη και η δεύτερη φτωχότερη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Όπως σημειώνουν οι FT, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν παρόμοιο με τον μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα. Συνεπώς, η χώρα είναι σήμερα η δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στην Ευρωζώνη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την λιτότητα στα χρόνια της κρίσης χρέους. Η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30%, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24%, οι κρατικές δαπάνες κατά 20% και οι επενδύσεις κατά 65%.

Η ανεργία εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν στο 30%, υπενθυμίζουν οι συντάκτες της ανάλυσης των FT

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 και είναι κατά 30% χαμηλότεροι σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Για να έχουμε μια τάξη των μεγεθών, σήμερα, η ελληνική οικονομία είναι περίπου 19% μικρότερη από ό,τι ήταν το 2007, την ώρα που η οικονομία της ΕΕ είναι κατά 17% μεγαλύτερη!

Το οικονομικό πλήγμα  είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημειώνουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν επίσης ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι σήμερα πιο ισορροπημένη, αλλά αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως οι χαμηλές επενδύσεις και η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το δυσμενές δημογραφικό με τη σοβαρή μείωση των γεννήσεων.