Κρατήρες μετά από βομβαρδισμό δίπλα σε κτίρια σε χωριό στο Χάρκοβο, εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ζητούν την επέκταση της εισβολής και στα δυτικά της χώρας | REUTERS/Ivan Alvarado
Επικαιρότητα

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Η Ρωσία να «απελευθερώσει» όλη την Ουκρανία – «Ρωσική πόλη το Κίεβο»

Να συνεχιστεί η ρωσική εισβολή στα δυτικά της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν
Protagon Team

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτική της επίθεση για να «απελευθερώσει» όλη την Ουκρανία, καταλαμβάνοντας και το Κίεβο.

Σημειώνεται πως κατά την πρώτη περίοδο του πολέμου, η Μόσχα επιχείρησε αρχικά να επιτεθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, ωστόσο η αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν. Εκτοτε, η η Ρωσία  έχει εστιάσει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτονομιστικών εδαφών, των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Αναφερθείς στη συνεχιζόμενη σύρραξη, λοιπόν, ο Πουσίλιν δήλωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Θα πω ότι (πρέπει) να απελευθερώσουμε όλη την Ουκρανία, και φυσικά τη ρωσική πόλη του Κιέβου και τη δυτική Ουκρανία». «Αυτό θα επέτρεπε να μην μεταθέσουμε αυτή τη βαριά ευθύνη στην επόμενη γενιά», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα αιτιολογεί την εισβολή της κατά της γείτονάς της επικαλούμενη την ανάγκη «προστασίας» των πληθυσμών του Ντονμπάς από ουκρανικές δυνάμεις που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ναζιστικές. Εξ ου και η ρωσική πλευρά, μαζί με τους υποστηρικτές της, μιλά για «απελευθέρωση» εδαφών και πόλεων.

Εξάλλοθ, ο Πούτιν αρνείται την ύπαρξη ενός ουκρανικού έθνους και λαού, πιστεύοντας ότι ιστορικά Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ένα. Ανάλογη δήλωση υπήρξε, πρόσφατα, και από τον πρώην ρώσο πρόεδρο Μενβέντεφ, ο οποίος αναρωτήθηκε, χαρακτηριστικά, «αν θα υπάρχει η Ουκρανία σε δύο χρόνια».