Πολλά υποσχόμενη και με «θεαματικά αποτελέσματα» χαρακτήρισε τη θεραπεία του κορονοϊού με φάρμακο από μονοκλωνικά αντισώματα ο Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Φαρμασέρβ–Λίλλυ (Lilly), μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη.
Ο κ. Φιλιώτης είπε ότι σε φυσιολογικές συνθήκες η έγκριση ενός φαρμάκου από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο από την ημέρα της κατάθεσης του φακέλου από τη φαρμακευτική εταιρεία.
Ωστόσο, στην περίπτωση φαρμάκων και εμβολίων για τον κορονοϊό ισχύουν ειδικές διαδικασίες «και όλα προσπαθούμε να τα κάνουμε πολύ γρήγορα λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».
Η εταιρείες Lilly και Regeneron έχουν ανακαλύψει μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία, όπως έχει φανεί στις κλινικές δοκιμές, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε άτομα που έχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από Covid-19. Μάλιστα, ένα από τα αυτά τα φάρμακα είχε πάρει, μόλις διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οπως εξήγησε ο κ. Φιλιώτης, το φάρμακο που παράγει η Lilly έχει φανεί ότι «μειώνει 70% τις πιθανότητες να χρειαστεί κάποιος νοσηλεία».
Το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα έχει ένδειξη για να χορηγείται σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία έχουν πολλές πιθανότητες λόγω κορονοϊού να βρεθούν διασωληνωμένα σε νοσοκομείο.
Το φάρμακο χορηγείται πριν νοσήσει κάποιος βαριά, δηλαδή τις πρώτες ημέρες που θα διαγνωστεί με Covid-19, και όπως φαίνεται, αποτρέπει μία άσχημη εξέλιξη της νόσου, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η ειδικού τύπου έγκριση χορήγησης δόθηκε στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα και τώρα η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της έγκρισής του. «Εύχομαι να δοθεί σύντομα, μετά τις γιορτές», είπε.
Προς το παρόν, καθώς το φάρμακο βρίσκεται υπό έκτακτη έγκριση στις ΗΠΑ, δεν μπορούμε να το εισάγουμε στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.
Το συγκεκριμένο φάρμακο το έχουν λάβει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ περισσότερα από 200.000 άτομα που διαγνώστηκαν με κορονοϊό και είχαν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά.
Στην Ελλάδα
Από τη στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο στην Ευρώπη, στην Ελλάδα «η δική μας εταιρεία θα μπορούσε να διαθέτει κάθε μήνα από 1.000 έως 2.000 δόσεις. Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ παρασκευάζει 50.000 δόσεις την εβδομάδα και τις αποστέλλει σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Φιλιώτης. «Αυτό θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στα νοσοκομεία, επειδή θα μειωθούν οι εισαγωγές», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την κλινική μελέτης της Regeneron που ξεκίνησε στη χώρα μας (εδώ), ο κ. Φιλιώτης είπε η Lilly έκανε τις κλινικές δοκιμές το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα δεν είχε κρούσματα και περιστατικά που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν ένα ικανό δείγμα πληθυσμού που να συνιστά μία πλήρη μελέτη, γι’ αυτό και δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. «Είναι καλή η κλινική μελέτη, αλλά απαιτείται η άδεια για να πάει παντού το φάρμακο», εξήγησε ο ίδιος.
Πέρα από τις μελέτες, τον Ιανουάριο, όπως τόνισε, θα γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα, καθώς στις ΗΠΑ θα έχουν λάβει το φάρμακο περίπου 1 εκατομμύριο άτομα με κορονοϊό και θα υπάρχει πλέον κλινική εμπειρία.