Ο Νίκος Φίλης εξέπεμψε σε διαφορετική γραμμή από τους πανηγυρισμούς Τσίπρα περί καθαρής εξόδου τον Αύγουστο ήδη από την Τρίτη. Στην Κουμουνδούρου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, με επιχειρήματα τύπου «δεν τα είπε έτσι ακριβώς», «άλλο εννοούσε» κτλ. Την Τετάρτη όμως, ο πρώην υπουργός επανήλθε και σε νέες δηλώσεις του, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τα είπε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια: «Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε;»
Ο κ. Φίλης έδωσε τον τόνο από την αρχή της κουβέντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, πιάνοντας τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο ότι η έξοδος της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων «θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός του Καστελόριζου».
- Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Φίλη στον Παύλο Τσίμα ΕΔΩ
«Εγώ», είπε χαρακτηριστικά, «δεν μιλάω με σχήματα λόγου (…) Υπάρχουν δύσκολα μπροστά μας, δεν θέλω να μιλάω με σχήματα λόγου, είμαστε σε ένα μεταίχμιο, τελειώνει η δανειακή σύμβαση δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Χρειάζεται να θέσουμε στη δημόσια συζήτηση κάποια ‘ξεχασμένα’ ζητήματα» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των υψηλών προβλεπόμενων πλεονασμάτων.
«Αντέχει η ελληνική οικονομία, και κάθε οικονομία, πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια; Ποιες πολιτικές θα ακολουθηθούν για να υπηρετηθεί το μείζον που δεν είναι άλλο για να τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή; Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία… Πώς κλείνουμε τις πληγές και τις ανισότητες που προκάλεσαν τα μνημόνια; Δεν γίνεται αμέσως, συμφωνώ, άλλα θέλει ένα σχέδιο».
«Το σχέδιο της Ελλάδας που έχει κατατεθεί στους δανειστές πρέπει να συζητηθεί και στην ελληνική βουλή με τα άλλα κόμματα. Κάποια μέτρα τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να τα ξανακουβεντιάσουμε», εκτίμησε. «Μνημόνιο ψηφίσαμε το καλοκαίρι του ‘15, και εγώ το ψήφισα. Τότε όμως είπαμε ότι διεκδικούμε χώρο και χρόνο. Και εδώ είμαστε τώρα», σημείωσε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι πλέον «ΤΟ μείζον» θέμα είναι το χρέος.