Να πέσουν οι τόνοι στο θέμα των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, ζήτησε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς όπως υποστηρίζει, η ιδιαίτερη προβολή της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Την ώρα που η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε μέσο και παρέμβαση σε διεθνή φόρα με απώτερο στόχο την επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Ελλάδα, ο κ. Φίλης εκφράζει την άποψη ότι το ζήτημα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται μείζον, καλώντας μάλιστα τα ελληνικά ΜΜΕ να μην παίζουν το παιχνίδι των Τουρκών αναδεικνύοντάς το σε πρωτεύον.
«Είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον… Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη;» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε λάθος ζητήματα τόσο λεπτά όσο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, να αποτελούν αντικείμενο παραπλανητικής -όπως την αποκάλεσε- ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών.
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, παρατήρησε, βοηθά -αντί να πλήττει- την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση της ταλαιπωρίας των δύο στελεχών του Στρατού.
Παραδέχθηκε πάντως πως δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα λήξει η ταλαιπωρία τους, αν και όπως εκτίμησε, ενδεχομένως και «να τραβήξει σε χρόνο αν κρίνω από το θέμα του γερμανού δημοσιογράφου» (σ.σ. του ανταποκριτή της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ που απελευθερώθηκε προ δύο εβδομάδων μετά από περίπου έναν χρόνο στις τουρκικές φυλακές).
Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο κ. Φίλης, κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για το θέμα των δύο στρατιωτικών. «Το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία δεν είναι τόσο απλό, είναι λεπτό και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, όχι συλλαλητήρια όπως με το Σκοπιανό», επεσήμανε για να συμπληρώσει : «Πιστεύετε ότι έπρεπε να προτρέξει η ελληνική πλευρά και να μιλήσει για κρίση; Όχι, ορθώς δεν έδωσε μία διάσταση που ήθελε να δώσει η Τουρκία».
Όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ο πρώην υπουργός συμφώνησε πως απαιτείται ενίσχυση των εξοπλισμών, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι αυτό δεν αφορά κάτι περισσότερο από τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.