Με ευθείες βολές κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του συγκυβερνήτη και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής χαρτοφυλακίων, κατήγγειλε πως την περασμένη εβδομάδα συντελέστηκε «ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος του μέσω του σταθμού ΣΚΑΪ», αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αφησε σαφείς αιχμές για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, ενώ εμφανώς συγκινημένος σημείωσε πως «όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις με εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του Πρωθυπουργού». Επεσήμανε πως από την πλευρά του κ. Τσίπρα δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα, αντιθέτως υπήρξαν θετικές αναφορές στο έργο του υπουργείου.
Πρόσθεσε ωστόσο, με αφορμή σχετική πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού, ότι «παρόλα αυτά, αιφνιδίως, το “άριστα 20” μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», υπενθυμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας, κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, είχε βάλει «άριστα 20» στις επιδόσεις του υπουργείου Παιδείας. «Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
«Εκτοξεύτηκε η ανατριχιαστική για τη δημοκρατική και συνταγματική τάξη απειλή (Ιερωνύμου) περί “πρόθυμων πολιτικών παραγόντων” να ρίξουν την κυβέρνηση» συνέχισε, εννοώντας τον κ. Καμμένο.
«Θυμίζω», τόνισε ο Νίκος Φίλης, «την όψιμη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου στο τέμενος στην Αθήνα, την υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής για μουσουλμανικό κίνδυνο από το Προσφυγικό και την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα “ψωμί μόνο για Ελληνες” με πλήρη κάλυψη ρασοφόρων». Είναι, συμπλήρωσε, επικίνδυνη ρητορική που θα βυθίσει την πατρίδα μας σε κρίση.
Κατηγόρησε την ιεραρχία ότι «αναζητά κεντρικό πολιτικό λόγο» τονίζοντας ότι πρόκειται για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς, στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε»
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους στην κατεύθυνση του διαχωρισμού ρόλου και αρμοδιοτήτων. Κατηγόρησε την ιεραρχία ότι «αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο» εξιστορώντας τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. «Την περασμένη εβδομάδα παρά την “άρση παρεξηγήσεων”, όπως ειπώθηκε δια στόματος Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου στον ΣΚΑΪ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας».
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον κ. Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».
Ο κ. Φίλης μένει εκτός κυβέρνησης και νέος υπουργός Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, αναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου.
«Θα κάνουμε τα πάντα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων», ανέφερε ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου. Τόνισε ότι το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει κάποιες δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον ΟΟΣΑ, με αιχμή τη χρηματοδότηση της Παιδείας. Επίσης, σημείωσε ότι εάν οι εκπαιδευτικοί δεν σηκώσουν το βάρος δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όσα νομοσχέδια και να περάσει το υπουργείο Παιδείας.
Σχετικά με τον διάλογο για την Παιδεία, ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους θεσμούς, αλλά υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Η κοινωνία πρέπει να καταλαβαίνει τι γίνεται, όλοι αξιολογούμαστε», επεσήμανε και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο λύκειο. «Εχουμε απωλέσει τις δύο τάξεις του λυκείου, και όχι με ευθύνη των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, λίγη ώρα προτού παραλάβει επίσημα το υπουργείο Παιδείας από τον κ. Φίλη, ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε το πανελλήνιο –και βεβαίως την ιεραρχία της Εκκλησίας– ότι «καμία απολύτως αλλαγή» δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε: «Το εννοώ, καμία απολύτως αλλαγή, γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Φίλη και τον πρωθυπουργό για το τι θα ακολουθήσουμε και βεβαίως θα το ακολουθήσουμε, όπως έχει συμφωνηθεί».
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με τον οποίο σήμερα είχε ήδη μία πρώτη άτυπη συνάντηση, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε: «Τον σέβομαι, έχει μία καίρια θέση, που παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας και για λόγους ιστορίας και για λόγους συγκυρίας και ελπίζω να είναι αμοιβαία τα αισθήματα».