| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Φιλιπετί για Μακρόν: «Θα αποπειραθεί να κυβερνήσει με τους γκωλικούς»

Η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Πολιτισμού επί Φρανσουά Ολάντ προβλέπει ότι ο γάλλος πρόεδρος θα προσεγγίσει το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας
Protagon Team

«Κανένας δεν μπορεί να κηρυχθεί πραγματικά νικητής, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει μια απόλυτη πλειοψηφία. Δεν την έχει ο Μελανσόν ο οποίος, μάλιστα, δεν θα είναι πρωθυπουργός, όπως ευελπιστούσε, και δεν την έχει ούτε η Μαρίν Λεπέν. Αλλά είναι αλήθεια πως αυτοί προοδεύουν, ενώ η παρακμή του κόμματος του Μακρόν είναι αναμφισβήτητη». Αυτά δήλωσε στον Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Παρίσι, η Ορελί Φιλιπετί, σχολιάζοντας το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην πατρίδα της. Μάλιστα η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας – από το 2012 έως το 2014 κατά την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ – αποκάλυψε πως ψήφισε την αριστερή παράταξη Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σχετικά με τη μαζική είσοδο λεπενιστών υποψηφίων στην εθνοσυνέλευση σημείωσε πως «πρόκειται για το πρώτο μάθημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης: στη Γαλλία ανέκαθεν θεωρούσαμε πως το πλειοψηφικό σύστημά μας, μας προστάτευσε από τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Είναι ώρα για μία θεσμική αλλαγή», είπε, συμφωνώντας με τον ιταλό δημοσιογράφο ότι το εν λόγω σύστημα δεν λειτουργεί πια. «Ολοκλήρωσε την πορεία του και η αποχή άνω του 50% το αποδεικνύει», ανέφερε σχετικά και μερίδιο ευθύνης φέρει αναμφίβολα και ο Εμανουέλ Μακρόν.  

«Είχε υποσχεθεί ότι o Εθνικός Συναγερμός θα υποχωρούσε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντιθέτως διπλασίασε τις ψήφους. Και μετά υπάρχει η ηθική ενοχή ότι δεν απηύθυνε έκκληση για ανάχωμα στην ακροδεξιά». Επιπρόσθετα ο γάλλος πρόεδρος έβαλε εξίσου και κατά της Αριστεράς του Μελανσόν και της Ακροδεξιάς της Λεπέν, παρότι στις προεδρικές εκλογές «είχε ζητήσει την ψήφο της Αριστεράς για να σταματήσει την Λεπέν», υπενθύμισε η Φιλιπετί, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη αμφιλογία».

Αναφορικά με την επιτυχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, η Φιλιπετί αναγνωρίζει πως το αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό για την Αριστερά, από τη στιγμή που κατάφερε να στερήσει από τον Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία . Αλλά η συμμαχία Nupes, «την οποία στήριξα και εγώ, δείχνει τα όριά της. Η επιτυχία ανήκει κυρίως στα μέλη του κόμματος του Μελανσόν, της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενώ οι συνιστώσες των οικολόγων και των σοσιαλιστών τιμωρήθηκαν. Και στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες αντίπαλοι ήταν ένας υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού και ένας υποψήφιος της συμμαχίας Nupes, πολλοί προτίμησαν να ρίξουν την ψήφο τους στον Εθνικό Συναγερμό. Οπότε θεωρώ πως στη Γαλλία χρειάζεται να επανασυσταθεί μια Αριστερά κοινωνική, οικολογική, ευρωπαϊστική και δημοκρατική, πέρα από τον Μελανσόν», σημείωσε.  

Οσον αφορά τη διακυβέρνηση της Γαλλίας κατά την επόμενη πενταετία η Ορελί Φιλιπετί θεωρεί πως αναπόφευκτα ο συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν θα επιδιώξει να συμμαχήσει με την γκωλική Δεξιά των Républicains. «Οπότε, παρά τους θριαμβικούς τόνους του Μελανσόν, το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά ο Μακρόν θα κυβερνήσει με τη Δεξιά. Για τους γάλλους πολίτες δεν θα αλλάξουν πολλά», προβλέπει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα πως επίκειται γενικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης.  

«Οι Républicains θα μπορούσαν να ζητήσουν να μετάσχουν στην κυβέρνηση με δικούς τους υπουργούς ως αντάλλαγμα για τη στήριξη στην εθνοσυνέλευση. Αλλά πολλοί είναι αντίθετοι, δεν θέλουν να καταστούν ρεζέρβα του Μακρόν και το δικό μας δεν είναι ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, είναι δύσκολες οι συμμαχίες στην αίθουσα. Οι επόμενες ημέρες θα έχουν ενδιαφέρον», πρόσθεσε.