Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» που γύρισε ο Βασίλης Λουλές το 2012, τολμά να μιλήσει για το θέμα του Ολοκαυτώματος και της δίωξης των Εβραίων μέσα από τα μάτια και τα βιώματα των παιδιών. Εγχείρημα, τολμηρό, δύσκολο και οπωσδήποτε πλούσιο σε τεκμήρια και ντοκουμέντα.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 18.00 στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Ταύρο. Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί πέντε μικρά Εβραιόπουλα που έζησαν κρυμμένα, μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων, που στάθηκαν στοργικές φωλιές, μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά ντοκουμέντα, τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι πολλά τα παιδιά εκείνης της εποχής που σώθηκαν, αφού τα περισσότερα ακολούθησαν τους γονείς τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αφανίστηκαν. Επέζησαν όσα είχαν γονείς που πρόλαβαν να κρυφτούν – ακόμα και στα βουνά. Οι ιστορίες του ντοκιμαντέρ είναι ιστορίες παιδιών που έζησαν τον τρόμο, την αγωνία, που έζησαν κρυμμένα και κηνυγημένα.
Η ταινία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε αυτή τη συγκυρία, με το Προσφυγικό σε εξέλιξη και σε κορύφωση και με τα παιδιά να γίνονται οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής στιγμής ξεριζωμού, αφανισμού, αγώνα για επιβίωσης. Εστιάζουμε στα πρόσωπά τους, προσευχόμαστε για την τύχη τους, συνθλιβόμαστε από την βίαιη αρπαγή της παιδικής τους ηλικίας. Πώς τα παιδιά βιώνουν μια τραγωδία, η στιγμή που αλλάζει τη σύγχρονη ιστορία;
Στο ντοκιμαντέρ σκιαγραφείται και η ζωή των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων, στην Ελλάδα, πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων.
Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο Βασίλης Λουλές ενώ, αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.
Ιnfo
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)