Ο Μπέρνι Σάντερς σε συγκέντρωση οπαδών του στην Αϊόβα στις 3 Φεβρουαρίου | REUTERS/Carlo Allegri
Επικαιρότητα

Φιάσκο στις προκριματικές των Δημοκρατικών της Αϊοβα, «ανακολουθίες» στην καταμέτρηση

Η κατάρρευση της εφαρμογής που έστελνε τα στοιχεία στα κεντρικά οδήγησε σε ανακολουθίες, με τους υπευθύνους του κόμματος να υποστηρίζουν ότι είναι απλώς προβλήματα τεχνικής φύσεως
Protagon Team

Σοβαρά τεχνικά προβλήματα καταγράφηκαν στην καταμέτρηση των ψήφων στην Αϊοβα, που άνοιξε τον χορό των προκριματικών αναμετρήσεων στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Αρκετή ώρα μετά τη λήξη της διαδικασίας (ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος) η εικόνα των αποτελεσμάτων ήταν θολή, αν και η πλευρά του Μπέρνι Σάντερς υποστηρίζει ότι προηγείται με κάποια άνεση.

Με καταμετρημένο το 40% των εκλογικών τμημάτων, κατά δήλωσή των στελεχών του, ο Σάντερς έχει το 28,62% ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, με το 25,71%.

Ακολουθούν η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 21% και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 12%, σε κάθε περίπτωση μια ήττα για έναν από τους πλέον προβεβλημένους υποψήφιους.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπούτιτζιτζ είπε σε οπαδούς του ότι «πηγαίνουμε νικητές» στην επόμενη αναμέτρηση, αυτή του Νιου Χάμσαϊρ, χωρίς να αιτιολογήσει την αναφορά του.

Η επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία ανέφερε επίσημα ότι υπήρξαν «ανακολουθίες», αλλά διευκρίνισε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη ροή των αποτελεσμάτων (reporting) και όχι με χακάρισμα ή παραβίαση (hack or an intrusion), η οποία θα συνεπαγόταν νοθεία. Επισήμως η απάντηση για το πότε θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα είναι «αργότερα».

Από τις κομητείες της Αϊοβα, η εικόνα ήταν διαφορετική.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει να κάνει με τη διαφορετική διαδικασία αναφοράς στα κεντρικά. Τοπικοί κομματικοί αξιωματούχοι απέδωσαν το χάος σε τεχνικά προβλήματα από την κατάρρευση της εφαρμογής. Οταν προσπάθησαν να αναφέρουν το ζήτημα στα κεντρικά μέσω τηλεφώνου, υπερφόρτωσαν το δίκτυο και περίμεναν στο ακουστικό τους…

Το BBC ανέφερε ότι η πλευρά του Μπάιντεν ήδη έστειλε επιστολή στην πολιτειακή οργάνωση του κόμματος για να εκφράσεις τις ανησυχίες της για το αποτέλεσμα και τα «σημαντικά σφάλματα και τις σοβαρές αστοχίες» του συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων. Ανεπίσημα και η πλευρά του Μπούτιτζιτζ τονίζει ότι οι καθυστερήσεις «απονομιμοποιούν τον νικητή».

Η Αϊοβα έχει μόλις 41 από τους 1.991 εκλέκτορες του κόμματος, είναι όμως παραδοσιακά το πρώτο τεστ για τους υποψήφιους, πόσο μάλλον φέτος, που τουλάχιστον τέσσερις διαγκωνίζονται για την πρωτιά, με αρκετά καλές πιθανότητες και διαφορετικό προφίλ.

Και βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, η πλευρά του Τραμπ επιχαίρει. «Οι Δημοκρατικοί σιγοβράζουν στο ζουμί από το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν», δήλωσε ο Μπραντ Πάρσκεϊλ, επικεφαλής της καμπάνιας για την επανεκλογή του Τραμπ. Ο οποίος Τραμπ κέρδισε και τυπικά το χρίσμα της Αϊόβα με περίπου 99%, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρχαν αντίπαλοι.