Αν στην Αθήνα η ιστορική ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Εθνική Αντιπροσωπεία αμαυρώθηκε από την αναπάντεχη «παρέμβαση» δύο μαχητών της Μαριούπολης, ένας εκ των οποίων δήλωσε πως ανήκει στο αμφιλεγόμενο Τάγμα Αζόφ, στη Λευκωσία, η εκεί ομιλία του ουκρανού προέδρου το απόγευμα της Πέμπτης προκάλεσε άλλου είδους προβλήματα. Τούτο διότι, πιστός στην ανάγκη συγκρότησης συμμαχιών με ισχυρά κράτη, δηλαδή κυρίως με την Τουρκία, που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ουκρανική κρίση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έκανε ούτε μία νύξη στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, μολονότι και η χώρα του υφίσταται τα ίδια από τους Ρώσους.
Οταν μάλιστα πήρε τον λόγο η Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου για να κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις σε ζητήματα προσφύγων τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% του εδάφους του νησιού, ο Ζελένσκι δεν άκουσε καν, διότι η σύνδεση με το Κίεβο είχε διακοπεί!
Το πρωί της Παρασκευής, από την κυπριακή Βουλή έκαναν λόγο για «τεχνικό λάθος» και απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι ο ουκρανός πρόεδρος «έκλεισε» σκοπίμως τη σύνδεση και τόνισαν ότι το κείμενο της αντιφώνησης της κυρίας Δημητρίου θα διαβιβαστεί «γραπτώς» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η παρέμβαση Ζελένσκι ξεκίνησε με ευχαριστίες στην Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από τη ρωσική εισβολή όπου παρουσιαζόταν η ζωή στις ουκρανικές πόλεις πριν από τον πόλεμο και σήμερα. Ακολούθως ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς τη Ρωσία, καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και «χρυσά διαβατήρια» για Ρώσους, εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία. «Τώρα κρίνεται η μοίρα όλων των ευρωπαϊκών κρατών», τόνισε με νόημα.
Την παρέμβαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε ο κύπριος ομόλογός του, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο ουκρανός ομιλητής απέφυγε έστω και την ελάχιστη αναφορά για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης εξερχόμενος από τη Βουλή.
«Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός (όμως), εκείνο που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.
»Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις, αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπουν μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».
Από την πλευρά της, η κυρία Δημητρίου, πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στην τοποθέτηση της μετά την παρέμβαση Ζελένσκι, υποδεικνύοντάς του ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή, με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα, καθώς και το 1974 η Τουρκία, με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία μάς προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε.
Πρόσθεσε πως η Ουκρανία, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.
Ομως η κυρία Δημητρίου μιλούσε χωρίς να την ακούει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι…
Ωστόσο τα παρατράγουδα είχαν ξεκινήσει από νωρίς και τα περιέγραψε ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδό του την Παρασκευή.
Η ομιλία του ουκρανού προέδρου στην κυπριακή Βουλή είχε ήδη πάντως υπονομευτεί μετά τα όσα έγιναν στην Αθήνα, καθώς το ΑΚΕΛ βρήκε ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση. «Μετά την παρουσία “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων για το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», ανέφεραν από το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου.
O πρωτοσέλιδος τίτλος του «Φιλελεύθερου» ήταν επίσης χαρακτηριστικός: «Εβαλε μπουρλότο ο Ζελένσκι».