Δύο ημέρες. Τόσο άντεξε στέρεη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, μετά την απόφαση για ψήφο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τουλάχιστον επισήμως. Ακόμα όμως και με το εύρημα της ψήφου κατά συνείδηση, οι φυγόκεντρες δυνάμεις αποδεικνύονται πολύ ισχυρές για να τις αντέξει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, με ανάρτηση του στο Facebook, σε δήλωση που συνυπογράφει ο Γιώργος Αμυράς, ο Γρηγόρης Ψαριανός προανήγγειλε την αποχώρηση τους από το Ποτάμι. Αφορμή, όπως έγραψε, η στάση του κόμματος και η τακτική των ίσων αποστάσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
Οπως γράφουν:
«Με το πολιτικό μαγειρείο που έχει στηθεί από τα Τσιπροτεχνεία με διάφορα ρετάλια, επιχειρηματίες, υπηρεσίες και αποκόμματα, δηλώνουμε ότι αυτή η “προοδευτική” ΣΥΡΙΖΟΣΥΜΜΑΧΙΑ περίεργων και ετερόκλητων τύπων μάς βρίσκει εντελώς απέναντι. Ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών.
»Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα.
» Και επειδή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ πάλι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται.
»Δηλώνουμε και εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος.
» Διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.
Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς»
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο βουλευτές είχαν κάνει στο παρελθόν δηλώσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, οπότε ίσως είναι ζήτημα χρόνου να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ενόψει των εκλογών.
Η αποχώρηση των δύο, αν επισημοποιηθεί με την έξοδό τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα προκαλέσει επιπλοκές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Το Ποτάμι θα μείνει μόνο με τρεις βουλευτές, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη, οπότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα διαλυθεί η ΚΟ του κόμματος (δεν μπορεί να έχει λιγότερα από πέντε μέλη).
Αρα το κόμμα δεν θα έχει εισηγητή στη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι η Συμφωνία δεν θα περάσει από την Επιτροπή της Βουλής στην οποία εισάγεται τη Δευτέρα.
Η σύνθεση της επιτροπής προκύπτει από τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε αναλογία με τις έδρες που κατέχουν.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας διαθέτει 27 βουλευτές, όσους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλα μαζί.
Ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος είναι αντίθετος με τη συμφωνία, ενώ ο πρόσφατα διαγραφείς από την ΚΟ του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, που μέχρι χθες εκπροσωπούσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, θα πρέπει πλέον να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της ΚΟ του Ποταμιού. Αν τώρα διαλυθεί η ΚΟ του Ποταμιού, το κόμμα δεν θα έχει βουλευτή του στην επιτροπή.
Το αποτέλεσμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Επιτροπή.