Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στο τιμόνι του Συντηρητικού κόμματος.
Ο Τζόνσον, θερμός υποστηρικτής του Brexit και συντηρητικός «με τη βούλα», επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να κάνει άνοιγμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους του κόμματος.
Για να πετύχει τον στόχο αυτόν θα πρέπει να κερδίσει την στήριξη της Άμπερ Ρουντ που ηγείται της κεντρώας «συνιστώσας» της παράταξης.
Ο Τζόνσον, που σύμφωνα με τον Guardian θεωρείται φαβορί στην κούρσα διαδοχής, έχει δεχθεί δριμεία κριτική για τη στάση που κράτησε στη συμφωνία για το Brexit. Ο εκκεντρικός βουλευτής ισχυριζόταν ότι διαφωνεί πλήρως με την επίσημη γραμμή του κόμματος (επιθυμώντας ένα πιο σκληρό Brexit), αλλά εν τέλει έκανε στροφή 180 μοιρών και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μέι.
Ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία ο Τζόνσον, κυρίως λόγω των ρατσιστικών σχολίων που έχει κάνει κατ’ επανάληψη εις βάρος των μουσουλμάνων, χαρακτηρίζοντας τους «ανθρώπους που επιλέγουν να κυκλοφορούν ντυμένοι σαν γραμματοκιβώτια».
Η Άμπερ Ρουντ πάντως φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα να στηρίξει τον Τζόνσον καθώς βλέποντας τις έδρες των Συντηρητικών να μειώνονται δραματικά, θεωρεί ότι η συμμαχία αυτή θα την βοηθήσει να επανεκλεγεί.
Ο Τζόνσον από την πλευρά του πρόσφατα υποστήριξε ένα μανιφέστο του «κεντρώου συνασπισμού», σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους βουλευτές γύρω από την υποψηφιότητά του.
Ωστόσο, ενώ μερικοί βουλευτές πιστεύουν ότι ο Τζόνσον έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, κάποιοι άλλοι δηλώνουν υπέρ της εκστρατείας «Stop Boris» (Σταματήστε τον Μπόρις), υποστηρίζοντας ότι, ο πρώην ΥΠΕΞ, διχάζει το κόμμα και ότι η σκληρή στάση του όσον αφορά το Brexit καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρωθυπουργός.
Την Τρίτη μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτος υποψήφιος πρωθυπουργός από την υπουργό Μάργκοτ Τζέιμς, με αφορμή την τοποθέτηση που φέρεται ότι είχε κάνει, όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες των επιχειρήσεων σχετικά με το Brexit, λέγοντας το αμίμητο «fuck business» (να πάνε να γα****ύν οι επιχειρήσεις).
Ο Μπόρις αρνείται ότι χρησιμοποίησε την έκφραση αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καλοστημένη προπαγάνδα από πολιτικούς του αντιπάλους.