Θεοχαρόπουλος και Παπανδρέου. Δεν θα είναι πλέον κάτω από την ίδια πολιτική στέγη | INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Φεύγει η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ – παρών δηλώνει ο Παπανδρέου

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς επιβεβαίωσε την αποχώρηση του κόμματος από το Κίνημα Αλλαγής, αν και πολλοί είπαν ότι θέλουν να μείνουν. Την ίδια ώρα ο πρώην Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα εν όψει συνεδρίου
Protagon Team

Επτά εβδομάδες πριν το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε οριστικά την αποχώρησή της από το σχήμα. Βέβαια το «οριστικά» χωράει συζήτηση καθώς στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το αίτημα για παραμονή πήρε ένα διόλου ευκαταφρόνητο 33,3%, ενώ 23 στελέχη από την περιφέρεια έκαναν γνωστό με δήλωσή τους ότι παραμένουν στο ΚΙΝΑΛ και ότι θα δώσουν από εκεί τον αγώνα για την Κεντροαριστερά. Την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα συμμετοχής του στο συνέδριο που έχει προκηρύξει η Φώφη Γεννηματά για το διήμερο 30-31 Μαρτίου.

Στα της Δημοκρατικής Αριστεράς, εγκρίθηκε με πλειοψηφία, 37 ψήφους υπέρ (ποσοστό 65%) η εισήγηση του προέδρου Θανάση Θεοχαρόπουλου για αποχώρηση από τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. «Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το ΚΙΝΑΛ ακυρώθηκε. Η Εκτελεστική Επιτροπή, στις 22 Ιανουαρίου, ουσιαστικά έκανε τη “διαπιστωτική πράξη” ενός ήδη συντελεσμένου γεγονότος από τις 20 Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών μας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους Τομείς Πολιτικής και από ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ΔΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συμμετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε διαγραφεί από τον κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (εδώ) επειδή υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο κείμενο της μειοψηφίας που πήρε 19 ψήφους αναφερόταν ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συνεχίσει μέσα από το ΚΙΝΑΛ «και να αγωνιστούμε για ένα ουσιαστικό Συνέδριο που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ώσμωσης μεταξύ των μελών του κόμματος και αναγέννησης του χώρου σε πολιτική και ιδεολογική βάση. Αναμένουμε αυτό το Συνέδριο να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόμματος με σεβασμό στην ύπαρξη πλειοψηφιών και μειοψηφιών». Υπογραμμίστηκε δε ότι «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές επιλογές όπως αυτή για μια “νέα αρχή” -περιορισμένη στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς- δεν “επικοινωνεί” με τις πραγματικές διαθεσιμότητες στην κοινωνία και είναι καταδικασμένες σε αποτυχία».

Είναι προφανές ότι η ΔΗΜΑΡ, μια πολιτική δύναμη που στην τελευταία φορά που δοκιμάστηκε στην κάλπη, τον Ιανουάριο του 2015, πήρε 0,48%, πρόλαβε να διασπαστεί.

Κατά τα άλλα, μια σημαντική ανακοίνωση για τη συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έκανε την Κυριακή ο κ. Παπανδρέου.

«Ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο είναι βραχύς. Παρά ταύτα όμως, για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο στόχος είναι σαφής. Συμμετέχουμε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου, για να δοθεί φωνή σε μια πλατφόρμα αξιών και θέσεων με καθοριστική και σαφή προοδευτική κατεύθυνση, γιατί η αλήθεια είναι, πως αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, υπάρχει ανάγκη μιας προοδευτικής παράταξης, με όρους πολυφωνίας, δημοκρατικής έκφρασης, συμμετοχής και ισχυρού λόγου. Υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική παράταξη, που θα προασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής ως μοναδική οδό για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων. Υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική παράταξη, με διακριτή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, απάντηση στη συντήρηση, διέξοδο από το τέλμα ενός συντηρητικού διπολισμού».

Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ του κ. Θεοχαρόπουλου και του κ. Παπανδρέου είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα ένα άτυπο πολιτικό φλερτ (εδώ και εδώ).